Słotne chłodne dni nie napawają Cię zbyt dużym optymizmem? Jeśli jesienna aura nie działa na Ciebie zbyt pokrzepiająco, koniecznie wprowadź w swoim jadłospisie pewne znaczące zmiany. Zaczynaj dzień od poprawiającego samopoczucie śniadania. Jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe i zapewni Ci zastrzyk energii w pochmurne poranki. Zacznij przygotowywać dyniową granolę z dużą ilością orzechów. Oto receptura.
Zobacz także: Receptura na idealne jesienne ciasto. Jak zrobić obłędną szarlotkę z orzechami?
Do przygotowania granoli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 3 szklanki płatków owsianych, 3/4 szklanki purée z dyni (hokkaido lub piżmowej), 4 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek miodu, 3/4 szklanki posiekanych orzechów (zmieszaj włoskie,m pekan i migdały), 1/2 szklanki pestek dyni, garść rodzynek (dodaj po upieczeniu), 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, szczypta gałki muszkatołowej, sól morska, łyżka pasty waniliowej
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. W misce wymieszaj masę dyniową, pastę waniliową, olej i miód, aż powstanie gładka masa. Dodaj płatki owsiane, orzechy, pestki dyni, przyprawy i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozłóż mieszankę równą warstwą na blaszce. Piecz około 25–30 minut, mieszając co 10 minut, aż granola stanie się apetycznie złocista i chrupiąca. Po wystudzeniu dodaj rodzynki. Przechowuj granolę w szczelnym słoiku.
Smacznego!
Zobacz także: Jesienny obiad z dynią w głównej. Pokochasz ten smak!