Idealne jesienne śniadanie. Da Ci zastrzyk energii w pochmurne dni

To będzie Twój ulubiony posiłek.
Idealne jesienne śniadanie. Da Ci zastrzyk energii w pochmurne dni
Fot. Unsplash
08.10.2025

Słotne chłodne dni nie napawają Cię zbyt dużym optymizmem? Jeśli jesienna aura nie działa na Ciebie zbyt pokrzepiająco, koniecznie wprowadź w swoim jadłospisie pewne znaczące zmiany. Zaczynaj dzień od poprawiającego samopoczucie śniadania. Jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe i zapewni Ci zastrzyk energii w pochmurne poranki. Zacznij przygotowywać dyniową granolę z dużą ilością orzechów. Oto receptura. 

Zobacz także: Receptura na idealne jesienne ciasto. Jak zrobić obłędną szarlotkę z orzechami?

Dyniowa granola z dużą ilością orzechów

Składniki

Do przygotowania granoli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 3 szklanki płatków owsianych, 3/4 szklanki purée z dyni (hokkaido lub piżmowej), 4 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek miodu, 3/4 szklanki posiekanych orzechów (zmieszaj włoskie,m pekan i migdały), 1/2 szklanki pestek dyni, garść rodzynek (dodaj po upieczeniu), 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, szczypta gałki muszkatołowej, sól morska, łyżka pasty waniliowej

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. W misce wymieszaj masę dyniową, pastę waniliową, olej i miód, aż powstanie gładka masa. Dodaj płatki owsiane, orzechy, pestki dyni, przyprawy i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Rozłóż mieszankę równą warstwą na blaszce. Piecz około 25–30 minut, mieszając co 10 minut, aż granola stanie się apetycznie złocista i chrupiąca. Po wystudzeniu dodaj rodzynki. Przechowuj granolę w szczelnym słoiku.

Smacznego!

Zobacz także: Jesienny obiad z dynią w głównej. Pokochasz ten smak!

Najbardziej intymna sesja w „Top Model”. Uczestnicy zapozowali nago
Najbardziej intymna sesja w „Top Model”. Uczestnicy zapozowali nago - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Milenka (Ocena: 5) 08.10.2025 09:56
najpierw wypijam szkalnkę mineralnej cisowianki z dodatkiem cytryny i imbiru potem jem śniadanie. Zwykle to owsianka albo właśnie mussli z dużą ilością owoców i bakalii. Energia po tym jest
odpowiedz
Polecane dla Ciebie