Rozgrzewająca zupa w orientalnym stylu. To strzał w dziesiątkę na jesienne dni

Mniam!
Rozgrzewająca zupa w orientalnym stylu. To strzał w dziesiątkę na jesienne dni
Fot. Unsplash
01.10.2025

Stoiska z warzywami to teraz prawdziwe dyniowe królestwa. Kuszą soczystymi barwami i intrygującymi kształtami. Warto zatem zacząć czerpać z nich pełnymi garściami. Jeśli zastanawiasz się, jak wzbogacić swojej jesienne menu, koniecznie włącz do niego pewną apetyczną dyniową zupę. Przygotuj uzależniająco pyszny krem w orientalnym wydaniu. Jest nie tylko smakowity, ale i bardzo zdrowy. Ma również moc rozgrzewającą. Na pewno poprawi Ci samopoczucie w słotny zimny dzień. Oto receptura. 

Zobacz także: Smak Paryża na wyciągnięcie ręki. Pieczemy obłędne domowe bagietki

Dyniowy krem w orientalnym wydaniu

Składniki

Do przygotowania zupy będziesz potrzebowała składników, takich jak: 1 kg dyni hokkaido lub piżmowej, puszka mleczka kokosowego, 750 ml bulionu warzywnego, 2 duże posiekane cebule, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (około 3 cm), 2 łyżki czerwonej pasty curry, 2 łyżki oleju arachidowego, sok wyciśnięty z 1 limonki, pęczek świeżej kolendry (połowa do zblendowania z zupą, reszta do posypania na koniec), łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania

Usuń z dyni pestki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę, czosnek i starty imbir przez kilka minut, aż będą miękkie i aromatyczne. Dodaj pastę curry, wymieszaj. Wrzuć kawałki dyni, zalej bulionem i gotuj przez około 25 minut, aż będzie miękka. Dorzuć kolendrę. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj mleczko kokosowe i sok z limonki, wymieszaj. 

Smacznego!

Zobacz także: Jesienny obiad z dynią w głównej. Pokochasz ten smak!

Metamorfozy w Top Model 14. Uczestniczka rozpłakała się na wizji: „Nie chcę patrzeć w lustro”
Metamorfozy w Top Model 14. Uczestniczka rozpłakała się na wizji: „Nie chcę patrzeć w lustro” - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie