Nie masz pomysłu na obiad? W takim razie przygotuj włoskie danie z królową jesiennych straganów, czyli dynią. Oto receptura na uzależniająco pyszne pierożki ravioli. Dyniowy farsz podkręcony orzechami i gorgonzolą dodaje im wyrafinowania. Zrobisz je ekspresowo.
Zobacz także: Receptura na idealne jesienne ciasto. Jak zrobić obłędną szarlotkę z orzechami?
Do przygotowania ciasta na ravioli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 150 g przesianej mąki pszennej, 150 g semoliny, łyżeczka soli morskiej, 3 jajka w rozmiarze L, 2 łyżki wody
Zobacz także: Smak Paryża na wyciągnięcie ręki. Pieczemy obłędne domowe bagietki
Połącz ze sobą składniki na ciasto i zacznij je wyrabiać. Powinno być bardzo elastyczne. Po zagnieceniu owiń ciasto w folię i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki. Potem rozwałkuj ciasto na dwa cienkie placki. Następnie podsyp je mąką. Wytnij z niego niewielkie prostokąty lub koła. Połącz składniki na farsz.
Umieść po łyżeczce farszu na każdym okręgu lub kwadracie. Nałóż na nie kolejną warstwę ciasta i połącz ich brzegi, tworząc pierożki. Wrzuć ravioli do wrzącej wody. Są gotowe, gdy zaczną wypływać na powierzchnię (zajmuje to mniej więcej 3 minuty). Przed podaniem skrop pierożki oliwą. Posyp je parmezanem i orzechami włoskimi.
Smacznego!
Zobacz także: Marta Nawrocka spotkała się z Melanią Trump. Jej odważna stylizacja nie przeszła bez echa (FOTO)