Receptura na idealne jesienne ciasto. Jak zrobić obłędną szarlotkę z orzechami?

Nie jadłaś lepszej!
Receptura na idealne jesienne ciasto. Jak zrobić obłędną szarlotkę z orzechami?
Fot. Unsplash
24.09.2025

Sezon na jabłka nareszcie w pełni. Stragany zaroiły się już od apetycznie wyglądających szarych renet i antonówek. A co warto z nich wyczarować? Najlepiej zabrać się za pieczenie uzależniająco pysznej, aromatycznej szarlotki. Ta z orzechową nutą nie ma sobie równych. Oto receptura na idealne jesienne ciasto. 

Zobacz także: Smak Paryża na wyciągnięcie ręki. Pieczemy obłędne domowe bagietki

Szarlotka z orzechami włoskimi

Składniki

Do zrobienia ciasta będziesz potrzebowała składników, takich jak: 300 g przesianej mąki pszennej, 200 g masła (mocno schłodzonego), 100 g cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka + 1 całe jajko szczypta soli morskiej

Do zrobienia nadzienia do ciasta będziesz potrzebowała składników, takich jak: 1,2 kg jabłek  szara reneta lub antonówka), 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 100 g posiekanych orzechów włoskich, sok z 1/2 cytryny

Do zrobienia kruszonki do ciasta będziesz potrzebowała składników, takich jak: 100 g masła, 80 g brązowego cukru, 80 g mąki, 80 g mielonych orzechów (laskowych, włoskich lub migdałów)

Zobacz także: Dwie obłędne sałatki, które odmienią Twój jadłospis. Czas na bliskowschodnią ucztę

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło. Posiekaj je nożem, aż powstaną okruchy. Dodaj cukier puder, jajka i szybko zagnieć ciasto. Podziel na dwie części, owiń folią i włóż do lodówki na 30/40 minut. Obierz jabłka. Pokrój je w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Podsmaż je przez chwilę na patelni z cukrem i cynamonem, aż lekko zmiękną. Wymieszaj je z posiekanymi orzechami.

Potem zagnieć masło z mąką, cukrem i zmielonymi orzechami, aż powstaną grudki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż spód. Podpiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie rozłóż jabłka, przykryj drugą częścią ciasta i posyp kruszonką. Piecz szarlotkę przez 45 minut w 180 stopniach, aż ciasto będzie złociste.

Ciasto fantastycznie smakuje na ciepło zaserwowane z lodami waniliowymi. 

Smacznego!

Zobacz także: Nawroccy w USA. Stylizacja pierwszej damy wprawiła w osłupienie (FOTO)

„Czy to na pewno miało tak wyglądać”? Najgorszy manicure na Pintereście
„Czy to na pewno miało tak wyglądać”? Najgorszy manicure na Pintereście - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie