Smak Paryża na wyciągnięcie ręki. Pieczemy obłędne domowe bagietki

Mniam!
Smak Paryża na wyciągnięcie ręki. Pieczemy obłędne domowe bagietki
Fot. Unsplash
20.09.2025

Bagietka nieoczekiwanie stała się jednym z symboli Francji. Warto wspomnieć, że to charakterystycznie wydłużone i szalenie apetyczne pieczywo ma długą historię. 

Zobacz także: Wieczór pełen par: Jacek Rozenek z ukochaną, Kajra i Sławomir, Mikołaj Krawczyk z żoną…

Przepis na idealne bagietki

Pierwsze wzmianki o bagietkach pojawiły się w XIX wieku. To właśnie w tym stuleciu rozwój pieców parowych umożliwił piekarzom uzyskanie charakterystycznej chrupiącej skórki. Prawdziwy szczyt popularności bagietek przypadł na lata dwudzieste XX wieku, kiedy we Francji wprowadzono przepisy ograniczające godziny pracy piekarni. Bagietka, dzięki błyskawicznemu czasowi wypieku, idealnie wpisała się w nowe realia. Po dziś dzień uznaje się ją za codzienny elementem życia Francuzów. W 2022 roku bagietka została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, co tylko potwierdza, jak wyjątkową rolę odgrywa we francuskiej kulturze.

Składniki

Do upieczenie bagietek będziesz potrzebowała składników, takich jak: 500 g mąki pszennej typu 550, 325 ml letniej wody, 10 g soli morskiej, 20 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru

Zobacz także: Dwie obłędne sałatki, które odmienią Twój jadłospis. Czas na bliskowschodnią ucztę

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj drożdże z odrobiną wody, cukru i łyżką mąki, odstaw na 10 minut, aż zaczną pracować. Dodaj pozostałą mąkę, sól i resztę wody. Wyrabiaj ciasto około 10/12 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podwoi w tym czasie swoją objętość.

Podziel ciasto na dwie części i uformuj bagietki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je na 30 minut. Potem zrób na całej ich długości kilka apetycznych podłużnych nacięć.

Piecz bagietki w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 25 minut. Aby uzyskać chrupiącą skórkę, warto na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą lub spryskać wnętrze piekarnika wodą przed pieczeniem.

Smacznego!

Zobacz także: Trzy obłędne przepisy z kiwi w roli głównej. Te smaki Cię zachwycą

To właśnie tych dodatków będziesz potrzebowała jesienią. Zobacz must have nowego sezonu
To właśnie tych dodatków będziesz potrzebowała jesienią. Zobacz must have nowego sezonu - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie