Trzy obłędne przepisy z kiwi w roli głównej. Te smaki Cię zachwycą

Ten koktajl, zdrowy deser i salsa na pewno wejdą do Twojego jadłospisu.
Trzy obłędne przepisy z kiwi w roli głównej. Te smaki Cię zachwycą
Fot. Unsplash
17.09.2025

Masz pod ręką kilka dojrzałych kiwi i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? Oto, jak w pełni wykorzystać potencjał tych niezwykłych owoców należących do elitarnej grupy super foods. Ten koktajl, zdrowy deser i salsa na pewno wejdą do Twojego jadłospisu. Oto banalnie proste w przygotowaniu receptury. 

Zobacz także: Emocjonujące 20 lat „Tańca z Gwiazdami”! Oto WSZYSCY zwycięzcy kryształowej kuli

Jak wykorzystać kiwi?

Zielone smoothie z kiwi

Do przygotowania smoothie będziesz potrzebowała składników, takich jak: 3 dojrzałe kiwi, 1 banan, garść świeżego szpinaku, dojrzałe awokado, 2 dojrzałe gruszki, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 100 ml wody

Zmiksuj składniki. Potem umieść smoothie na około 30 minut w lodówce. Podawaj niedługo po przygotowaniu. 

Salsa z kiwi (do burgerów, nachosów, tacos, ryb)

Do przygotowania salsy będziesz potrzebowała składników, takich jak: 2 dojrzałe kiwi, średni pomidor malinowy, 1/2 czerwonej cebuli, mała papryczka chili, sok wyciśnięty z 1/2 limonki, garść świeżej kolendry, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Kiwi obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidora sparz, obierz ze skórki i również drobno pokrój. Posiekaj cebulę i chili. Wszystko przełóż do miseczki, dodaj sok z limonki i posiekaną kolendrę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Odstaw na 10 minut, żeby smaki się przegryzły.

Zobacz także: Dwie obłędne sałatki, które odmienią Twój jadłospis. Czas na bliskowschodnią ucztę

Sorbet z kiwi i nutą wanilii

Do przygotowania sorbetu będziesz potrzebowała składników, takich jak: 6 dojrzałych kiwi, sok wyciśnięty z 1 limonki, 3 łyżki syropu klonowego, kilka listków świeżej mięty, łyżeczka pasty waniliowej

Kiwi obierz, pokrój w kawałki i włóż do zamrażarki na minimum 3 godziny. Zamrożone kawałki zmiksuj w blenderze razem z sokiem z limonki, pastą waniliową i syropem klonowym. Przełóż masę do pojemnika i wstaw jeszcze na 1 godzinę do zamrażarki, mieszając co 20 minut, żeby sorbet był kremowy. Podawaj z listkami mięty.

Zobacz także: Aromatyczne cynamonowe knedle ze śliwkami. Nie jadłaś lepszych

Fryzury Blanki Lipińskiej. Jak zmieniała się autorka „365 dni”?
Fryzury Blanki Lipińskiej. Jak zmieniała się autorka „365 dni”? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie