Zastanawiasz się, w jaki sposób urozmaicić swój jadłospis? Koniecznie wprowadź do niego kultowe wytrawne francuskie naleśniki określane mianem galette bretonnes. Przepis na nie powstał w zachwycającej nadmorskimi sceneriami Bretanii. Robi się je z mąki gryczanej, dzięki czemu nabierają apetycznego orzechowego posmaku. Są wręcz uzależniająco pyszne. Oto receptura.
Zobacz także: Obłędna zapiekanka w szwedzkim stylu. Jak przygotować kultowe „pokuszenie Janssona”?
Do przygotowania naleśników będziesz potrzebowała składników, takich jak: 100 g mąki gryczanej, 300 ml wody, duże jajko, szczypta soli morskiej, masło do smażenia
Do przygotowania naleśników będziesz potrzebowała składników, takich jak: trzy garści świeżego szpinaku, 5 drobno pokrojonych suszonych pomidorów, 100 g sera Roquefort, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, oliwa, 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, jajka
Zobacz także: Perfekcyjne tartaletki z letnimi owocami. Pokochasz ten smak
Zmiksuj składniki na ciasto. Powinno być aksamitne. Odstaw je na minimum godzinę. Usmaż na maśle cienkie naleśniki. Zblanszuj szpinak. Połącz go z podsmażonym na oliwie czosnkiem i suszonymi pomidorami. Dodaj do masy ser i orzechy. Wymieszaj.
Wyłóż każdy naleśnik farszem. Zacznij je podsmażać. Następnie do środka każdego placka wbij jajko. Złóż brzegi do środka. Poczekaj, aż białko jajka się zetnie. Przed podaniem możesz skropić naleśniki sosem na bazie octu balsamicznego.
Smacznego!
Zobacz także: Jest zdrowa, sycąca i bez glutenu. Jedz na śniadanie i obserwuj, jak znikają kilogramy