Puszyste drożdżowe ciasto o wyraźnie maślanym posmaku. Jagodowe nadzienie zaskakujące wyrafinowaną słodyczą i waniliowym posmakiem. Wreszcie jako zwieńczenie przyjemnie chrupiąca kruszonka. Zapewniamy, że trudno o bardziej smakowity wypiek. Te drożdżówki na pewno wejdą do Twojego kulinarnego repertuaru. Oto receptura.
Zobacz także: Perfekcyjne tartaletki z letnimi owocami. Pokochasz ten smak
Do przygotowania drożdżówek będziesz potrzebowała składników, takich jak: 500 g przesianej mąki pszennej, 1 jajko i 5 żółtek w rozmiarze L w temperaturze pokojowej, 250 ml ciepłego mleka, 40 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej), 120 g cukru do wypieków, 110 g klarowanego masła (w temperaturze pokojowej), łyżka pasty waniliowej
+ 250 g jagód, 3 łyżki cukru waniliowego
Do przygotowania kruszonki będziesz potrzebowała składników, takich jak: 100 g mąki, 50 g cukru pudru oraz 60 g dobrze schłodzonego masła
Zobacz także: Nie kupuj tych butów na lato. Te modele wychodzą z mody
Przygotuj rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz ze 125 ml mleka, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Zostaw go na dziesięć minut - powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość. Ubij jajko, żółtka i cukier na puszystą masę. Do mąki dodaj drożdże, pastę waniliową, resztę mleka, a także masę cukrowo-jajeczną. Wymieszaj i dolej do nich klarowane ostudzone masło.
Zacznij wyrabiać ciasto, co powinno zająć około piętnaście minut. Powinno być bardzo elastyczne. Nakryj je lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę do wyrośnięcia.
Podsyp ciasto mąką. Rozwałkuj je. Rozłóż na nim jagody, posyp je cukrem waniliowym. Zwiń ciasto w rulon. Potem pokrój go na kilkucentymetrowe kawałki. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je mieszaniną jajka i mleka.
Zacznij robić kruszonkę - połącz składniki i zacznij je wałkować aż zaczną tworzyć się małe zwarte kawałki. Potem nałóż ją na bułeczki. Odstawiamy ciastka na pół godziny do wyrośnięcia. Piecz ciastka w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Smacznego!
Zobacz także: Deserowe naleśniki z nutą wanilii i malinami. Są uzależniająco pyszne