Nie masz pomysłu na deser? Tym razem zainspiruj się kuchnią francuską. Upiecz tartaletki z letnimi owocami. Są banalnie proste w przygotowaniu i smakują fenomenalnie. Chrupiący maślany spód, rozpływający się w ustach krem o aromacie białej czekolady, soczyste maliny i truskawki. To połączenie naprawdę nie ma sobie równych. Oto receptura.
Zobacz także: Deser, któremu nie oprze się żaden łasuch. Włosi za nim przepadają
Do przygotowania ciasta na tartaletki będziesz potrzebowała składników, takich jak: 250 g mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 duże jajko, szczypta soli morskiej
Do przygotowania nadzienia tartaletek będziesz potrzebowała składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, 3 łyżki śmietanki kremówki, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, łyżka pasty waniliowej
+ maliny i truskawki
Zobacz także: Obłędne muffinki o smaku białej czekolady i owoców leśnych. Zabierz je na letni piknik
Szybkimi ruchami zagnieć składniki na ciasto aż do powstania jednolitej masy. Kulę ciasta owiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkowuj je na stolnicy i wytnij w nim okręgi dopasowane do wielkości foremek, których zamierzasz użyć.
Przełóż spody do foremek posmarowanych masłem i w kilku miejscach nakłuj każdy widelcem. Nagrzej piekarnik temperatury 180 stopni. Piecz tartaletki przez 18/20 minut aż do osiągnięcia przez nie apetycznego złocistego odcienia. Gdy ostygną, wyłóż na nie krem i udekoruj owocami.
Smacznego!
Zobacz także: Paulina Smaszcz rozbiła statuetkę w kategorii Drama Roku. „Takie nagrody mam głęboko w d…”