Masz ochotę na jakiś wyrafinowany szczególny deser? Skorzystaj z pewnej niezawodnej francuskiej receptury. Przygotuj puszysty i rozpływający się w ustach mus czekoladowy, mousse au chocolat. Nic dziwnego, że we Francji króluje na stołach już od XVIII wieku. Nie sposób się nim nie zachwycić. Zrobisz go bez najmniejszego problemu - przepis jest bardzo prosty. Doskonale smakuje z truskawkami.
Zobacz także: Ciasto, które Francuzi chętnie zajadają wiosną. Ta tarta nie ma sobie równych
Do przygotowania deseru będziesz potrzebowała składników, takich jak: 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao), 3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka), 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli morskiej, 100 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzona), łyżeczka pasty waniliowej
+ truskawki i starta czekolada do dekoracji
Zobacz także: Smoothie granola, czyli śniadanie idealne. Stanie się Twoim ulubionym
Połam czekoladę na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj do masy cukier puder.
Do przestudzonej czekolady dodaj żółtka i pastę waniliową, dokładnie wymieszaj. Następnie ubij śmietankę na sztywno i dodaj ją do masy czekoladowej. Delikatnie stopniowo dodawaj pianę z białek do masy czekoladowej. Mieszaj bardzo ostrożnie, aby mus nie stracił puszystości.
Przełóż mus do pucharków lub szklanek. Wstaw go do lodówki na około 5 godzin. Przed podaniem udekoruj go truskawkami i startą czekoladą.
Smacznego!
Zobacz także: Gdzie wyrzucić zużyty filtr do wody? Nietrudno o pomyłkę