Sernik to Twoje ukochane ciasto? Jeśli znajdujesz się w gronie amatorów tego kultowego wypieku, koniecznie wypróbuj jego malinową wariację z bardzo chrupiącym spodem i nutą pistacji. Jest uzależniająco pyszna. Zachwyca wyrafinowanym i perfekcyjnie wyważonym smakiem. Ten sernik zawsze wychodzi idealny. Oto receptura.
Zobacz także: Oszalejesz na punkcie tych włoskich klusek. Pyszne gnudi zrobisz błyskawicznie
Do przygotowania masy serowej potrzebujemy składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu, 2 łyżki esencji waniliowej, 2 łyżki pasty pistacjowej, 160 g drobnego cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 jajek o rozmiarze L, szczypta soli morskiej, 150 ml śmietany 30%
Do przygotowania polewy potrzebujemy składników, takich jak: 180 g malin, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej
Do zrobienia spodu na sernik potrzebujemy składników, takich jak: 300 g maślanych herbatników, 120 g roztopionego masła
+ garść niesolonych pistacji bez skórek do posypania na koniec
Zobacz także: Ta sałatka z 3 składników to kulinarne mistrzostwo świata. Z bagietką tworzy lunch idealny
Wkładamy herbatniki do woreczka. Związujemy go. Zaczynamy kruszyć ciastka wałkiem do ciasta. Gdy będą już w pełni rozdrobnione, przekładamy je do miseczki i łączymy z roztopionym masłem. Potem wykładamy je na posmarowanej masłem formie. Wyrównujemy powierzchnię łyżką. Zapiekamy je przez kwadrans w temperaturze 180 stopni. Potem odkładamy spód do przestudzenia.
Przygotowujemy masę serową. Ubijamy jajka wraz z cukrem i solą na bardzo puszystą masę. Łączymy ją powoli wraz z pozostałymi składnikami. Wylewamy masę serową na spód. Wstawiamy sernik do piekarnika. Pieczemy go przez kwadrans w temperaturze 220 stopni. Następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ciasto przez około dwie godziny. Potem studzimy je i umieszczamy w lodówce na godzinę.
Przygotowujemy sos. Miksujemy maliny i łączymy je z białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Gdy sernik się ostudzi, polewamy go malinowym sosem i posypujemy niesolonymi pistacjami.
Smacznego!
Zobacz także: Jak zrobić tradycyjny domowy makaron?