Ta wiosenna sałatka doskonale sprawdzi się podczas majówkowego grilla

Idealnie skomponuje się z grillowanym mięsem.
Ta wiosenna sałatka doskonale sprawdzi się podczas majówkowego grilla
fot. Istock/ porosolka
29.04.2025

Sezon grillowy rozpocznie się lada moment. Zastanawiasz się, jakie sałatki zaserwować swoim gościom? Polecamy wariant z ziemniakami, rzodkiewką i szparagami. To prosta i smaczna propozycja, którą pokochasz od pierwszego widelca. 

Przeczytaj też: Idealna przekąska na majówkę. W roli głównej apetyczne szparagi

Sałatka na grilla z ziemniakami, szparagami i rzodkiewką - przepis 

Czego potrzebujesz?

  • 500 g ziemniaków
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • pół główki sałaty masłowej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 młode cebulki
  • szczypiorek
  • Garść listków bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Jak przygotować tę sałatkę?

W pierwszej kolejności obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Następnie umyj szparagi, odkrój twarde końce i obierz cienko. Tak przygotowane pokrój na kawałki. Gotowe? W takim razie gotuj szparagi przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Dalej przerzuć do miski umytą i poszarpaną sałatę oraz pokrojone w kostkę lub plasterki rzodkiewkę, cebulkę i szczypiorek. Gdy odcedzisz ziemniaki i szparagi, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników. Później przygotuj sos.  Zmiksuj listki bazylii, ząbek czosnku, oliwę, sól i pieprz. Na koniec połącz tę mieszankę z majonezem. Przed podaniem możesz jeszcze doprawić sałatkę solą i pieprzem.

Uwaga! Doskonałym uzupełnieniem tej sałatki będzie także jajko na twardo oraz pokruszony ser feta.

Smacznego!

Przeczytaj też: Przepis, który bije rekordy popularności. Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi

Jak mieszka słynny bloger kulinarny Rozkoszny? Stylowy dom Michała Korkosza zachwyca
Jak mieszka słynny bloger kulinarny Rozkoszny? Stylowy dom Michała Korkosza zachwyca - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie