Sezon grillowy rozpocznie się lada moment. Zastanawiasz się, jakie sałatki zaserwować swoim gościom? Polecamy wariant z ziemniakami, rzodkiewką i szparagami. To prosta i smaczna propozycja, którą pokochasz od pierwszego widelca.
Przeczytaj też: Idealna przekąska na majówkę. W roli głównej apetyczne szparagi
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować tę sałatkę?
W pierwszej kolejności obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Następnie umyj szparagi, odkrój twarde końce i obierz cienko. Tak przygotowane pokrój na kawałki. Gotowe? W takim razie gotuj szparagi przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Dalej przerzuć do miski umytą i poszarpaną sałatę oraz pokrojone w kostkę lub plasterki rzodkiewkę, cebulkę i szczypiorek. Gdy odcedzisz ziemniaki i szparagi, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników. Później przygotuj sos. Zmiksuj listki bazylii, ząbek czosnku, oliwę, sól i pieprz. Na koniec połącz tę mieszankę z majonezem. Przed podaniem możesz jeszcze doprawić sałatkę solą i pieprzem.
Uwaga! Doskonałym uzupełnieniem tej sałatki będzie także jajko na twardo oraz pokruszony ser feta.
Smacznego!
Przeczytaj też: Przepis, który bije rekordy popularności. Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi