To puszyste ciasto stanie się przebojem świąt. Kusi aromatem wanilii i pomarańczy

Tego smaku długo się nie zapomina.
To puszyste ciasto stanie się przebojem świąt. Kusi aromatem wanilii i pomarańczy
Fot. Pexels
14.04.2025

Zastanawiasz się, jakimi łakociami poczęstować swoich gości w trakcie świątecznych celebracji? Koniecznie postaw na klasyczną babę. To jeden z kulinarnych wielkanocnych symboli, któremu po prostu nie sposób się oprzeć. Wypróbuj recepturę na waniliową babkę z polewą pomarańczową. Tego smaku długo się nie zapomina.  

Zobacz także: Nie jadłaś jeszcze tak aromatycznego makaronu. Sekretem smaku jest jeden niezwykły składnik

Waniliowa baba wielkanocna z polewą pomarańczową 

Wielkanocne baby mają bardzo długą historię. Zajada się je już od wieków. Pierwsze baby na Wielkanoc zaczęły być pieczone w Polsce w XV wieku. Pierwotnie, aby wynagrodzić sobie wyrzeczenia postu, dodawano do nich wielką ilość jajek oraz miodu. Trafiały tym samym wyłącznie na stoły najzamożniejszych. Na przestrzeni wieków ich receptura ulegała licznym metamorfozom. Ich przygotowanie stało się potem tańsze, przez co zyskały na popularności.

Z wypiekaniem bab był również związany ciekawy przesąd. Gdy zajmowano się ich robieniem, mężczyźni musieli trzymać się z dala od domu. Wierzono, że jeśli któryś z nich nieoczekiwanie pojawiłby się przy piecu, pieczenie zakończyłoby się fiaskiem.

Składniki

Do upieczenia babki będziesz potrzebowała składników, takich jak: 150 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, 1 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej, 3 duże jajka, 2 łyżeczki pasty waniliowej, łyżeczka proszku do pieczenia i 1/2 szklanki mleka

Do zrobienia polewy pomarańczowej będziesz potrzebowała składników, takich jak: 200 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, skórka starta z pomarańczy, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy 

Zobacz także: Obłędny fit deser, który dodaje energii na cały dzień. Zrobisz go błyskawicznie

Sposób przygotowania

Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodaj do niej jajka i wlej roztopioną ostudzoną czekoladę i pastę waniliową. Mąkę połącz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Delikatnym ruchem połącz suche składniki z mokrymi, a gdy je zmieszasz, wlej do masy mleko.

Wlej ciasto do specjalnej formy z kominem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45/50 minut. Gdy ostygnie, udekoruj je polewą i jadalnymi kwiatami. 

Smacznego!

Zobacz także: Wiosną zdobi ogródki Polaków. Ma właściwości przeciwzapalne i wspiera ochronę wątroby

Czy da się naukowo określić, kto jest najpiękniejszą kobietą na świecie? Tak – oto ona!
Czy da się naukowo określić, kto jest najpiękniejszą kobietą na świecie? Tak – oto ona! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie