Żaden łasuch nie przejdzie obok cruffinów obojętnie. Te jedyne w swoim rodzaju wypieki będące połączeniem croissantów i muffinków nie mają sobie równych. Właśnie okrzyknięto je światowym cukierniczym fenomenem. Zrobiły już spektakularną karierę w Stanach Zjednoczonych oraz w Australii. Warto włączyć je do swojego deserowego jadłospisu. Oto receptura.
Zobacz także: Te drożdżowe bułeczki skradną serca wszystkich łasuchów. Nie sposób się im oprzeć
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebowała składników, takich jak: 500 g mąki pszennej (typ 450), 10 g soli, 50 g cukru do wypieków, 250 ml ciepłego mleka, 7 g suchych drożdży instant, 300 g zimnego masła
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebowała składników, takich jak: 200 g gorzkiej czekolady, 150 ml śmietanki 30%, 50 g masła, łyżka pasty waniliowej, szczypta soli morskiej, 3 łyżki cukru pudru
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Stopniowo dodawaj do nich ciepłe mleko, wyrabiając gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, na środku ułóż cienko pokrojone plastry zimnego masła, złóż brzegi ciasta do środka i rozwałkuj. Schładzaj je w lodówce przez 30 minut. Potem powtórz składanie i wałkowanie jeszcze 3 razy.
Rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt, a następnie pokrój go na długie paski. Każdy pasek zwiń w rulon i ułóż w foremce na muffiny. Piecz je w 190 stopniach przez 25 minut, aż będą złociste i chrupiące.
W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem pudrem, dodaj połamaną czekoladę, pastę waniliową, sól i masło. Mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Ostudź dobrze krem i przełóż go do rękawa cukierniczego. Po ostudzeniu cruffinów, zrób w nich małe otwory. Wypełnij je kremem czekoladowym.
Smacznego!
Zobacz także: Obiad w stylu orientalnym. Te aromatyczne noodle kładą na łopatki