Zima wielu z nas daje się już we znaki. Jeśli nie masz możliwości wyjechać się na urlop w ciepłe słoneczne miejsce, popraw sobie nastrój pewnym szczególnym łakociem. To deserowy hit z egzotycznej Tajlandii. Mowa o mango sticky rice. Rozkoszując się jego smakiem, błyskawicznie przeniesiesz się na rajską plażę. Oto receptura.
Zobacz także: Te drożdżowe bułeczki skradną serca wszystkich łasuchów. Nie sposób się im oprzeć
Do przygotowania deseru będziesz potrzebowała składników, takich jak: 1 szklanka ryżu basmati, 1 puszka mleka kokosowego, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, szczypta soli morskiej, duże dojrzałe mango, sok wyciśnięty z limonki, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu, nasiona sezamu do posypania na koniec
Ryż dokładnie wypłucz i mocz przez co najmniej 4 godziny. Gotuj go na parze przez około 25 minut. W rondlu podgrzej mleko kokosowe z cukrem, sokiem z limonki, kardamonem i solą. Odłóż trochę sosu do polania, a resztę wymieszaj z ugotowanym ryżem. Na talerzu ułóż porcję ryżu, pokrojone mango i polej sosem kokosowym. Posyp deser nasionami sezamu.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis na BANANY ZAPIEKANE W CIEŚCIE - cynamon, mleko kokosowe & wanilia