Te drożdżowe bułeczki skradną serca wszystkich łasuchów. Nie sposób się im oprzeć

Dosłownie rozpływają się w ustach! Kuszą zapachem wanilii i pomarańczy.
Te drożdżowe bułeczki skradną serca wszystkich łasuchów. Nie sposób się im oprzeć
Fot. Unsplash
22.01.2025

Uwielbiasz drożdżowe wypieki? Na Twojej liście obowiązkowych deserowych pozycji do skosztowania powinny znaleźć się dyniowe bułeczki z kremem pomarańczowym. Dosłownie rozpływają się w ustach. Nie sposób się od nich oderwać. Zaskakują puszystością i wyrafinowanym aromatem. Robi się je banalnie prosto. Oto receptura.

Zobacz także: Przepis na BANANY ZAPIEKANE W CIEŚCIE - cynamon, mleko kokosowe & wanilia

Dyniowe bułeczki z kremem pomarańczowym

Składniki

Do upieczenia bułeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 420 g przesianej mąki pszennej, 180 g ostudzonego purée dyniowego, 35 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, 180 g cukru do wypieków, 2 łyżki pasty waniliowej, 150 g klarowanego masła, 4 jajka w rozmiarze M (w temperaturze pokojowej), łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, szczypta kurkumy, szczypta soli morskiej, skórka starta z pomarańczy

+ 1 rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Do zrobienia kremu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, 100 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki, sok wyciśnięty z pomarańczy, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, skórka starta z cytryny, szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania 

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.

Przesypujemy składniki do miski i przez około kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.

Po upłynięciu wskazanego czasu znów przez chwilę wyrabiamy ciasto. Potem dzielimy je na kilkanaście równych części. Formujemy z nich kulki, które później nieco spłaszczamy. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na czterdzieści minut.

Miksujemy śmietankę kremówkę. Gdy będzie puszysta i aksamitna, dodajemy do niej stopniowo resztę składników. Znów miksujemy krem, a potem go chłodzimy.

Smarujemy bułeczki rozbełtanym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Pieczemy je przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygną, dekorujemy je kremem.

Smacznego!

Zobacz także: Takiego tiramisu jeszcze nie jadłaś. Pycha!

Polecane wideo

6 rzeczy, które powinnaś zrobić przynajmniej raz w życiu. Pozytywnie nakręcają, pozwalają zmienić perspektywę
6 rzeczy, które powinnaś zrobić przynajmniej raz w życiu. Pozytywnie nakręcają, pozwalają zmienić perspektywę - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie