Masz ochotę na małe co nieco do codziennej kawy? Koniecznie rozsmakuj się w apetycznie kruchych maślanych ciasteczkach. Ich smak nie ma sobie równych. To oczywiście nie koniec ich zalet. Oprócz tego, że są uzależniająco pyszne, przygotowuje się je w banalnie prosty sposób. Zawsze wychodzą idealnie. Oto receptura.
Zobacz także: Obiad w stylu orientalnym. Te aromatyczne noodle kładą na łopatki
Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g zimnego masła, 140 g cukru pudru, 225 g przesianej mąki pszennej, 100 g przesianej mąki ryżowej, 1 łyżeczka pasty waniliowej
+ garść pokrojonych migdałów lub posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Kroimy masło na niewielkie kostki. Łączymy je z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tylko do połączenia składników. Chłodzimy masę przez około pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ją i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy ją na kształt niewielkich okręgów lub kwadratów.
W trakcie pieczenia pamiętajmy o zachowaniu małych odstępów. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (lub do momentu nabrania przez nie złocistego apetycznego odcienia).
Smacznego!
Zobacz także: Baba napoletano. Mieszkańcy Neapolu są uzależnieni od tego deseru