Perfekcyjnie kruche maślane ciasteczka. Chce się je chrupać non stop

Ich smak nie ma sobie równych.
Perfekcyjnie kruche maślane ciasteczka. Chce się je chrupać non stop
Fot. Pexels
12.01.2025

Masz ochotę na małe co nieco do codziennej kawy? Koniecznie rozsmakuj się w apetycznie kruchych maślanych ciasteczkach. Ich smak nie ma sobie równych. To oczywiście nie koniec ich zalet. Oprócz tego, że są uzależniająco pyszne, przygotowuje się je w banalnie prosty sposób. Zawsze wychodzą idealnie. Oto receptura.   

Zobacz także: Obiad w stylu orientalnym. Te aromatyczne noodle kładą na łopatki

Kruche maślane ciasteczka

Składniki

Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g zimnego masła, 140 g cukru pudru, 225 g przesianej mąki pszennej, 100 g przesianej mąki ryżowej, 1 łyżeczka pasty waniliowej

+ garść pokrojonych migdałów lub posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Sposób przygotowania   

Kroimy masło na niewielkie kostki. Łączymy je z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tylko do połączenia składników. Chłodzimy masę przez około pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ją i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy ją na kształt niewielkich okręgów lub kwadratów. 

W trakcie pieczenia pamiętajmy o zachowaniu małych odstępów. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (lub do momentu nabrania przez nie złocistego apetycznego odcienia).

Smacznego!

Zobacz także: Baba napoletano. Mieszkańcy Neapolu są uzależnieni od tego deseru

Polecane wideo

Numerologia dnia urodzenia. Co mówi o Tobie?
Numerologia dnia urodzenia. Co mówi o Tobie? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie