Tiramisu to z całą pewnością jeden z najbardziej docenianych deserów. Słynny włoski klasyk ma niezliczonych fanów na całym świecie. Zachwyca wyrafinowaniem, więc dosłownie nie sposób się mu oprzeć. Wszyscy fani tiramisu koniecznie powinni skosztować także jego intrygującej orientalnej wariacji. Pierwsze skrzypce gra w niej matcha oraz pełna świeżości limonkowa nuta. Pycha!
Zobacz także: Baba napoletano. Mieszkańcy Neapolu są uzależnieni od tego deseru
Do przygotowania deseru będziesz potrzebowała składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, 3 żółtka, 80 g cukru pudru, 200 ml śmietanki 30% (bardzo dobrze schłodzonej) 1 łyżka matchy, skórka starta z dwóch limonek
+ 200 g biszkoptów typu savoiardi, 200 ml ciepłej wody, 2 łyżeczki proszku matcha, 3 łyżki miodu, sok wyciśnięty z dwóch limonek i 2 łyżeczki matchy do dekoracji
Nasącz biszkopty matchą zmieszaną z ciepłą wodą, miodem i sokiem z limonki. Ubij żółtka wraz z cukrem pudrem. Masa powinna stać się puszysta. W drugiej misce wymieszaj mascarpone z matchą i skórką startą z limonek. Delikatnie połącz masę żółtkową z mascarpone, mieszając szpatułką. W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietankę. Następnie dodaj ją do kremu na bazie mascarpone.
Zacznij układać warstwy nasączonych biszkoptów naprzemiennie z kremem. Oprósz ostatnią warstwę kremu matchą. Umieść deser na około pięć godzin w lodówce.
Smacznego!
Zobacz także: Aromatyczne kawy w zimowej odsłonie. Są pyszne!