Nabrałaś ochoty na orientalne smaki? Marzy Ci się spałaszowanie czegoś pysznego, ale nie chcesz spędzać w kuchni za wiele czasu? Czym prędzej zabierz się za przygotowywanie chińskich noodli określanych mianem Biang Biang Mian. Wywodzą się z prowincji Shaanxi zlokalizowanej w północno-środkowej części Chin. Ich kuszący aromat i wyrazisty smak nie mają sobie równych. Wszystko za sprawą pewnej niezwykłej przyprawy, mianowicie pieprzu syczuańskiego.
Zobacz także: Baba napoletano. Mieszkańcy Neapolu są uzależnieni od tego deseru
Do przygotowania noodli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 200 g grubego szerokiego azjatyckiego makaronu (jeśli nie masz go pod ręką, użyj płatów do lazanii - przetnij je na pół po włożeniu do gorącej wody), 100 g tofu, kiełki fasoli mung, posiekana drobno niewielka czerwona cebula, garść orzeszków ziemnych, garść świeżej kolendry
+ składniki na sos: 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka sosu hoisin, łyżka brązowego cukru, łyżka octu ryżowego, 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru, sok z 1 limonki, papryczka chili, 2 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz syczuański
Podsmaż pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Zmieszaj go z resztą składników na sos. Umieść ciepły sos w misce. Nałóż do niej ugotowany makaron. Wyłóż na niego tofu, czerwoną cebulę, kiełki fasoli mung, orzeszki i świeżą kolendrę. Przed zjedzeniem wymieszaj danie.
Smacznego!
Zobacz także: Aromatyczne kawy w zimowej odsłonie. Są pyszne!