Skoro święta, to i pomarańcze, prawda? Jeśli tak jak i my jesteś ogromną fanką tych owoców i jesz je (nie tylko pod koniec grudnia) w ilościach hurtowych, mamy dla ciebie pewną interesującą podpowiedź. O czym mowa? Chodzi o to, co można zrobić ze skórką pomarańczy po skosztowaniu miąższu tego owocu.
Przeczytaj też: Jeśli chcesz wprowadzić śledzie do wigilijnego menu, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Większość z nas wyrzuca skórki owoców. I o ile w większości przypadków jest to zrozumiały ruch, tyle gdy mowa o pomarańczach, warto wstrzymać się z jego wykonaniem. Dlaczego? A chociażby dlatego, że może ci się on jeszcze przydać w kuchni. Jak to?
Warto wiedzieć, że skórka pomarańczy zawiera dużo witaminy C oraz błonnik. Jeśli więc dodasz ją do herbaty czy do deseru, wesprzesz między innymi odporność oraz pracę układu pokarmowego.
Jak więc przygotować skórkę pomarańczy? Przede wszystkim możesz ją upiec w temperaturze 200 stopni (piecz przez około pół godziny). Gdy wyciągniesz ją z piekarnika, zblenduj. Tak powstały aromatyczny proszek świetnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków. Drugą opcją jest kandyzowanie. W jaki sposób można to zrobić? Najpierw umyj skórkę i sparz ją wrzątkiem. Później oddziel białą część, a pomarańczową pokrój na drobne kawałki i zasyp cukrem. Całość podgrzewaj na średnim ogniu przez około pół godziny. Po upływie tego czasu wystudź skórkę i w dobrze zamkniętym słoiku przechowuj w lodówce. Produkt dobrze skomponuje się z jogurtem czy owsianką.
Źródło: Onet
Przeczytaj też: Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na wigilijny stół