Piernik z całą pewnością należy do grupy bożonarodzeniowych klasyków. Jego niezwykły korzenny smak i aromat mają w sobie coś uzależniającego. Nic dziwnego, że mnóstwo osób nie wyobraża sobie bez niego świątecznych celebracji. Czy ów wypiek traci w wegańskiej wersji? Nie w naszej recepturze. Pomimo że nie ma w niej jajek i masła, zachwyca konsystencją. Wypróbuj - każdy będzie prosił o dokładkę.
Zobacz także: Obłędne włoskie ciasteczka z migdałami. Idealne na grudniowe podwieczorki
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 ml napoju sojowego, 250 g przesianej mąki pszennej, garść posiekanych orzechów włoskich, 8 łyżek cukru trzcinowego, 140 g miodu wegańskiego, 100 ml oliwy, skórka starta z 2 pomarańczy, 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki anyżu, 2 łyżki likieru Cointreau
Do zrobienia polewy do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: tabliczka gorzkiej czekolady roztopiona w kąpieli wodnej, 3 łyżki mleka migdałowego, szczypta soli morskiej
Łączymy dokładnie wszystkie składniki. Masę umieszczamy w formie keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy piernik przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, dekorujemy je czekoladową polewą.
Smacznego!
Zobacz także: To klasyczny smak PRL-u. Pasta, która będzie hitem każdej imprezy