Świąteczny piernik w wersji wegańskiej. Nie jadłaś lepszego!

Wypróbuj - każdy będzie prosił o dokładkę.
Świąteczny piernik w wersji wegańskiej. Nie jadłaś lepszego!
Fot. Unsplash
18.12.2024

Piernik z całą pewnością należy do grupy bożonarodzeniowych klasyków. Jego niezwykły korzenny smak i aromat mają w sobie coś uzależniającego. Nic dziwnego, że mnóstwo osób nie wyobraża sobie bez niego świątecznych celebracji. Czy ów wypiek traci w wegańskiej wersji? Nie w naszej recepturze. Pomimo że nie ma w niej jajek i masła, zachwyca konsystencją. Wypróbuj - każdy będzie prosił o dokładkę. 

Zobacz także: Obłędne włoskie ciasteczka z migdałami. Idealne na grudniowe podwieczorki

Wegański piernik z pomarańczową nutą

Składniki

Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 ml napoju sojowego, 250 g przesianej mąki pszennej, garść posiekanych orzechów włoskich, 8 łyżek cukru trzcinowego, 140 g miodu wegańskiego, 100 ml oliwy, skórka starta z 2 pomarańczy, 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki anyżu, 2 łyżki likieru Cointreau

Do zrobienia polewy do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: tabliczka gorzkiej czekolady roztopiona w kąpieli wodnej, 3 łyżki mleka migdałowego, szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania

Łączymy dokładnie wszystkie składniki. Masę umieszczamy w formie keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy piernik przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, dekorujemy je czekoladową polewą. 

Smacznego!

Zobacz także: To klasyczny smak PRL-u. Pasta, która będzie hitem każdej imprezy

Polecane wideo

Jakie stroje wybrać na Boże Narodzenie? Oto pomysły na zjawiskowe świąteczne kreacje
Jakie stroje wybrać na Boże Narodzenie? Oto pomysły na zjawiskowe świąteczne kreacje - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie