Podmuchy lodowatego wiatru i zimowe ciemności właśnie dały Ci się mocno we znaki? Jeśli głowisz się, w jak sposób błyskawicznie się rozgrzać i poprawić sobie samopoczucie, czym prędzej zabierz się za przygotowywanie kawy. Koniecznie postaw na jedną z jej deserowych wersji. Wypróbuj karmelową z hojną porcją bitej śmietany i nutą cynamonu bądź czekoladową ze szczyptą chili. To po prostu idealne napoje na mroźne grudniowe dni. Oto receptury.
Zobacz także: Niezwykłe smaki Afryki. Orzechowy gulasz z Senegalu wprawi Twoje podniebienie w zachwyt
Do przygotowania kawy będziemy potrzebowały składników, takich jak: podwójne espresso, bita śmietana, szczypta cynamonu, domowy karmel
Do przygotowania sosu karmelowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 g cukru, kilka łyżek wody, szczypta soli morskiej, 7 łyżek śmietanki kremówki.
Sposób przygotowania
Przekładamy składniki na sos karmelowy do niewielkiego garnka. Zaczynamy gotować je na bardzo małym ogniu. Po chwili zwiększamy płomień i doprowadzamy masę do wrzenia. Nie mieszamy sosu. Czekamy, aż masa zacznie gęstnieć. Potem od razu ściągamy garnek z palnika.
Robimy podwójne espresso. Dodajemy do niego trzy łyżeczki sosu karmelowego, chili oraz cynamon i mieszamy. Przelewamy kawę do kubka i dekorujemy ją bitą śmietaną. Karmelową kawę warto serwować w przezroczystych kubkach - jej kolor jest bardzo apetyczny.
Do przygotowania kawy będziemy potrzebowały składników, takich jak: podwójne espresso, bita śmietana, szczypta chili, dwa paski gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
Sposób przygotowania
Robimy podwójne espresso. Dodajemy do niego gorzką czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz chili i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy kawę do wysokiego kubka i dekorujemy ją bitą śmietaną.
Smacznego!
Zobacz także: Obłędne tiramisu w korzennej odsłonie. To będzie Twój ulubiony grudniowy deser