To klasyczny smak PRL-u. Pasta, która będzie hitem każdej imprezy

Wystarczy kilka podstawowych składników, by wyczarować smak, który przeniesie nas w czasie.
To klasyczny smak PRL-u. Pasta, która będzie hitem każdej imprezy
Fot. Pexels
14.12.2024

W erze, gdy szybkość i prostota w kuchni są na wagę złota, klasyczna pasta rybna z czasów PRL-u powraca jako idealny przepis dla zapracowanych smakoszy. Ten kulinarny relikt przeszłości, niegdyś stały punkt na przyjęciach i rodzinnych uroczystościach, dziś może zaskoczyć swoją prostotą i dostępnością składników.

Przepis na pastę rybną, który nie wymaga od kucharzy specjalistycznych umiejętności, to doskonały sposób na szybką i smaczną przekąskę. Wystarczy kilka podstawowych składników, by wyczarować smak, który przeniesie nas w czasie do epoki PRL.

Zobacz także: Zaskocz swoich gości. 4 wyjątkowe przepisy na wigilijne dania

Jak zrobić pastę rybną?

Potrzebne składniki to:

- wędzona makrela,

- 250 dag twarogu,

- łyżka śmietany 18 proc.,

- łyżka majonezu,

- łyżka musztardy sarepskiej,

- pęczek szczypiorku,

- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie pasty rozpoczynamy od obrania makreli ze skóry, usunięcia ości i rozdrobnienia mięsa. Następnie łączymy rybę z twarogiem, śmietaną, majonezem i musztardą. Do kompozycji dodajemy drobno posiekany szczypiorek, mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku. Efekt? Smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu klasyczny smarowidło, które zadowoli podniebienia gości na każdej imprezie.

Więcej przepisów tutaj.

Polecane wideo

Lista najbogatszych Polaków przed 40-tką. Aż 7 z nich to MILIARDERZY
Lista najbogatszych Polaków przed 40-tką. Aż 7 z nich to MILIARDERZY - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie