Święta tuż tuż, a ty nie masz jeszcze skomponowanego menu na wigilijną kolację? Spokojnie, przychodzimy z pomocą. Jeśli chcesz zaserwować swoim gościom potrawy w nieco bardziej nowoczesnej odsłonie, weź pod uwagę przygotowanie łososia ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Nie jest to klasyczna opcja, ale doskonale sprawdzi się na świątecznym stole i z powodzeniem zastąpi na przykład karpia. Co ty na to?
Przeczytaj też: Pierogi z kapustą w nowej odsłonie. Idealne na weekendowy obiad i święta
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować to danie?
W pierwszej kolejności łososia bez skórki podziel na 3 mniejsze kawałki. Każdy z nich dopraw solą i pieprzem. Następnie połącz ze sobą 2 starte ząbki czosnku, słodką paprykę, miód, sok z cytryny i zalewę oliwną z suszonych pomidorów. Powstałą marynatą natrzyj rybę. Dalej odłóż łososia na kwadrans, a po upływie tego czasu przełóż do naczynia żaroodpornego. Później piecz rybę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym na 210 stopni.
W międzyczasie podgrzej na patelni masło z czosnkiem i podsmaż na niej szpinak. Gdy zwiędnie, dodaj śmietankę, sól i pieprz. Całość zagotuj. Gdy wyciągniesz rybę z piekarnika, nałóż na jej wierzch tak przygotowany szpinak. Danie posyp jeszcze kawałkami suszonych pomidorów. Łososia możesz serwować również z ryżem i sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego!
Przeczytaj też: Świąteczny przysmak w wersji fit. Ciasto piernikowe bez białej mąki i cukru