Niezwykłe smaki Afryki. Orzechowy gulasz z Senegalu wprawi Twoje podniebienie w zachwyt

Mniam!
Niezwykłe smaki Afryki. Orzechowy gulasz z Senegalu wprawi Twoje podniebienie w zachwyt
Fot. Unsplash
06.12.2024

Masz ochotę na kulinarne nowinki? Jeśli zamarzyło Ci się poznawanie nowych smaków i aromatów, koniecznie zainteresuj się kuchnią afrykańską. Jest jedyna w swoim rodzaju - zaskakuje bogactwem smaków i finezyjnych połączeń składników. Jednym z wyjątkowych afrykańskich dań, które warto wypróbować, jest orzechowy gulasz z Senegalu znany lokalnie jako mafé

Zobacz także: Pierogi z kapustą w nowej odsłonie. Idealne na weekendowy obiad i święta

Afrykański orzechowy gulasz

Mafé jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni zachodnioafrykańskiej. Wielką popularność zdobyło w Senegalu, a także Gambii i Mali. Tradycja przyrządzania tego gulaszu sięga długich wieków. Istnieje mnóstwo jego wariacji. Mówi się, że każda rodzina ma swoją własną wersję przepisu. Oto receptura na jego wegetariańską wersję.

Składniki

Do przygotowania potrawy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 średnie bataty pokrojone w kostkę, szklanka ugotowanej ciecierzycy, 1 bakłażan pokrojony w kostkę, 2 duże marchewki pokrojone w plasterki, 2 duże drobno posiekana cebule, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 5 łyżek masła orzechowego (bez dodatku soli), 400 g krojonych pomidorów z puszki, 1 papryczka chili, 500 ml bulionu warzywnego, 2 łyżeczki startego imbiru, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 2 łyżki oleju kokosowego, sól,  świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki soku z limonki

+ świeża kolendra i garść podprażonych orzechów ziemnych do posypania przed podaniem

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy imbir i mieloną kolendrę, mieszając, aż uwolnią aromat. Następnie wrzucamy marchewki i bakłażana, smażymy je przez kilka minut. Wlewamy krojone pomidory i bulion warzywny. Następnie dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aby uzyskać kremową konsystencję sosu.

Wrzucamy do garnka bataty i ciecierzycę. Doprawiamy gulasz. Dusimy całość na małym ogniu przez około 30 minut, aż bataty będą miękkie, a sos zgęstnieje. Prażymy na patelni orzechy ziemne. Posypujemy nimi danie przed podaniem. Dekorujemy je również świeżą kolendrą. Podajemy mafé z ryżem, kuskusem lub chlebkami typu pita.

Smacznego!

Zobacz także: Australijczycy uwielbiają te łakocie. Poznaj smakowite ciastka ANZAC

Polecane wideo

Uczestniczka polskiego „Top Model” wygląda jak Kendall Jenner. Widzicie to podobieństwo?
Uczestniczka polskiego „Top Model” wygląda jak Kendall Jenner. Widzicie to podobieństwo? - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 1 / 5
gość (Ocena: 1) 08.12.2024 20:13
Zupa z murzyna z muchami.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie