Pierogi z kapustą w nowej odsłonie. Idealne na weekendowy obiad i święta

Są uzależniająco pyszne!
Pierogi z kapustą w nowej odsłonie. Idealne na weekendowy obiad i święta
Fot. Unsplash
04.12.2024

Pierogi z kapustą to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wiele osób jest zdania, że nie sposób się nimi znudzić. Śmiało można zakwalifikować je do grupy potraw określanych anglojęzycznym hasłem comfort food. To innymi słowy słowy tradycyjne nieco nostalgiczne jedzenie, które sprawia, że przenosimy się myślami do czasów dzieciństwa. Dzięki podobnym posiłkom znów zaczynamy czuć się wspaniale - bezpieczne i bardzo zrelaksowane.

Zobacz także: Świąteczny przysmak w wersji fit. Ciasto piernikowe bez białej mąki i cukru

Pierogi z kapustą i suszonymi owocami

Choć pierogi z kapustą świetnie smakują w tradycyjnej odsłonie, warto czasem wprowadzić do nich nowoczesne akcenty. Pierogożercy koniecznie powinni wypróbować recepturę, w której pojawia się intrygująca nuta suszonych owoców. Dodaje farszowi delikatnej słodyczy i smakowej głębi.

Składniki

Do przygotowania ciasta pierogowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g mąki pszennej, 250 ml ciepłej wody, 2 łyżki oliwy, łyżeczka soli

Do przygotowania farszu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g kiszonej kapusty (odsączonej i drobno posiekanej), 100 g suszonych śliwek (posiekanych, najlepiej wędzonych), 50 g rodzynek (wcześniej namoczonych), 50 g suszonej żurawiny (także wcześniej namoczonej), 1 duża cebula (drobno posiekana), 2 łyżki oliwy, łyżeczka miodu, łyżeczka tymianku, świeżo zmielony kolorowy pieprz, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki sosu sojowego

Sposób przygotowania

Mieszamy mąkę z solą, dodajemy do nich wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto - powinno być elastyczne i gładkie. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę na złoty kolor. Dodajemy do niej posiekaną kiszoną kapustę. Smażymy przez kilka minut, mieszając. Potem do kapusty wsypujemy posiekane śliwki, rodzynki i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy farsz. Smażymy całość przez około 10 minut, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.

Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 milimetrów. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka. Na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. 

Wrzucamy pierogi partiami do wrzącej wody. Gotujemy je, aż wypłyną na powierzchnię.

Smacznego!

Zobacz także: Cudownie pachnąca drożdżówka z jabłkami. Ten deser błyskawicznie poprawia humor ♥

Polecane wideo

Świat ma teraz obsesję na jego punkcie. Ile lat ma Paul Mescal i czy jest singlem?
Świat ma teraz obsesję na jego punkcie. Ile lat ma Paul Mescal i czy jest singlem? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie