Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez zjedzenia jajka. Zresztą trudno się temu dziwić, bowiem to nie tylko zdrowy, ale i smaczny produkt. Jajka można przygotowywać na wiele różnych sposobów, ale dużą popularnością cieszy się serwowanie ich w wersji na miękko. I choć może się wydawać, że takie przygotowanie produktu to nic trudnego, w rzeczywistości… niekiedy okazuje się niełatwym zadaniem. Jak więc gotować jajko na miękko?
Przeczytaj też: Czy można przygotować obiad za 3 złote? Pewna TikTokerka udowadnia, że tak
Częstym problem podczas gotowania jajka okazuje się… jego pękanie. Dlaczego tak się dzieje? Zazwyczaj powodem jest duża zmiana temperatur. Gdy wyciągasz jajko z lodówki, a następnie wkładasz je od razu do wrzątku, skorupka nie wytrzymuje i pęka. Aby tego uniknąć, warto rozpocząć przygotowywanie śniadania od wyłożenia jajka na stół. Później zagotuj w garnku wodę (nalej tyle wody, by jajko mogło się w niej całe zanurzyć) i gdy dojdzie do wrzenia, włóż do naczynia jajko – najlepiej przy pomocy łyżki. Gdy upłynie około 5 minut, wyciągnij je z wody i przelej chłodną wodą, tak by zatrzymać proces gotowania.
Pamiętaj, że jajka możesz spożywać każdego dnia. Produkt ten jest źródłem witamin z grupy A, B i D. Regularne spożywanie go wspomaga odporność, pracę serca oraz oczu.
Przeczytaj też: Przepis na babeczki z owocami bez cukru. Są tak dobre, że trudno poprzestać na jednej