Jak gotować jajka na miękko? Zacznij od uniknięcia popularnego błędu

Wiedziałaś o tym?
Jak gotować jajka na miękko? Zacznij od uniknięcia popularnego błędu
fot. Pexels/ Omran Jamal
09.12.2024

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez zjedzenia jajka. Zresztą trudno się temu dziwić, bowiem to nie tylko zdrowy, ale i smaczny produkt. Jajka można przygotowywać na wiele różnych sposobów, ale dużą popularnością cieszy się serwowanie ich w wersji na miękko. I choć może się wydawać, że takie przygotowanie produktu to nic trudnego, w rzeczywistości… niekiedy okazuje się niełatwym zadaniem. Jak więc gotować jajko na miękko?

Przeczytaj też: Czy można przygotować obiad za 3 złote? Pewna TikTokerka udowadnia, że tak

Jak ugotować jajko na miękko? 

Częstym problem podczas gotowania jajka okazuje się… jego pękanie. Dlaczego tak się dzieje? Zazwyczaj powodem jest duża zmiana temperatur. Gdy wyciągasz jajko z lodówki, a następnie wkładasz je od razu do wrzątku, skorupka nie wytrzymuje i pęka. Aby tego uniknąć, warto rozpocząć przygotowywanie śniadania od wyłożenia jajka na stół. Później zagotuj w garnku wodę (nalej tyle wody, by jajko mogło się w niej całe zanurzyć) i gdy dojdzie do wrzenia, włóż do naczynia jajko – najlepiej przy pomocy łyżki. Gdy upłynie około 5 minut, wyciągnij je z wody i przelej chłodną wodą, tak by zatrzymać proces gotowania.

Pamiętaj, że jajka możesz spożywać każdego dnia. Produkt ten jest źródłem witamin z grupy A, B i D. Regularne spożywanie go wspomaga odporność, pracę serca oraz oczu.

Przeczytaj też: Przepis na babeczki z owocami bez cukru. Są tak dobre, że trudno poprzestać na jednej

Polecane wideo

Horoskop tygodniowy 2.12. – 8.12.
Horoskop tygodniowy 2.12. – 8.12. - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie