Zamarzyło Ci się spałaszowanie domowego ciasta? W takim razie postaw na drożdżówkę z jabłkami i kruszonką. To uzależniająco pyszny wypiek, który kusi wspaniałym smakiem i nieziemskim korzennym aromatem. Genialnie poprawia humor. Oto receptura.
Zobacz także: Obłędne tiramisu w korzennej odsłonie. To będzie Twój ulubiony grudniowy deser
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, 170 g cukru do wypieków, 2 łyżki pasty waniliowej, 150 g klarowanego masła, 4 jajka (w temperaturze pokojowej), 300 g jabłek, 2 łyżki świeżo zmielonego kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżeczki brązowego cukru, szczypta soli morskiej, łyżka oliwy
Do zrobienia kruszonki do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 80 g cukru trzcinowego, łyżeczka cukru waniliowego, 130 g mąki pszennej, 100 g masła, szczypta soli morskiej
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.
Przesypujemy składniki do miski (oprócz jabłek, brązowego cukru i cynamonu) i przez około kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą i nakrywamy, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę dobrze schłodzone masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól. Przystępujemy do rozcierania składników palcami. Jeśli masa zacznie zbierać się w większe grudki, zaczynamy ściskać ich niewielkie kawałki w dłoniach.
Po upłynięciu wskazanego czasu znów ugniatamy przez chwilę ciasto (możemy podsypać je mąką). Formujemy je na kształt prostokątnej blaszki. Umieszczamy je na niej na papierze do pieczenia. Potem układamy na nim grube plastry jabłek posypanych brązowym cukrem i cynamonem oraz kruszonkę. Następnie nakrywamy je bawełnianą szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na czterdzieści minut.
Pieczemy drożdżówkę przez około pięćdziesiąt minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Świąteczny przysmak w wersji fit. Ciasto piernikowe bez białej mąki i cukru