Świąteczny przysmak w wersji fit. Ciasto piernikowe bez białej mąki i cukru

Smacznego!
Świąteczny przysmak w wersji fit. Ciasto piernikowe bez białej mąki i cukru
fot. Pexels/ KATRIN BOLOVTSOVA
28.11.2024

Słodkości często kojarzą nam się z tłustymi kaloriami. Warto jednak pamiętać, że nie jest to reguła. Czy świąteczny przysmak – ciasto piernikowe – można stworzyć w wersji bardziej fit? Owszem! A prosty i pyszny sposób prezentujemy poniżej.

Spróbujesz?

Przeczytaj też: Ten różany sernik z chrupiącym spodem to rozkosz dla podniebienia. Zrobisz go z łatwością

Ciasto piernikowe bez mąki i cukru – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 140 g mąki migdałowej,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 4 jajka,
  • odrobina soli,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki erytrytolu,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Jak przygotować to ciasto?

W pierwszej kolejności połącz mąkę, masło orzechowe, jajka, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, kakao i erytrytol. Następnie wszystko porządnie wymieszaj, a powstałą masę przelej do odpowiedniej formy. W dalszych krokach naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmuj ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Później polej je roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Przeczytaj też: Karmelowa panna cotta z orzechową nutą. Ten deser oszałamia głębią smaku

Polecane wideo

Świat ma teraz obsesję na jego punkcie. Ile lat ma Paul Mescal i czy jest singlem?
Świat ma teraz obsesję na jego punkcie. Ile lat ma Paul Mescal i czy jest singlem? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie