Słodkości często kojarzą nam się z tłustymi kaloriami. Warto jednak pamiętać, że nie jest to reguła. Czy świąteczny przysmak – ciasto piernikowe – można stworzyć w wersji bardziej fit? Owszem! A prosty i pyszny sposób prezentujemy poniżej.
Spróbujesz?
Przeczytaj też: Ten różany sernik z chrupiącym spodem to rozkosz dla podniebienia. Zrobisz go z łatwością
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować to ciasto?
W pierwszej kolejności połącz mąkę, masło orzechowe, jajka, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, kakao i erytrytol. Następnie wszystko porządnie wymieszaj, a powstałą masę przelej do odpowiedniej formy. W dalszych krokach naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmuj ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Później polej je roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Przeczytaj też: Karmelowa panna cotta z orzechową nutą. Ten deser oszałamia głębią smaku