Tiramisu to z całą pewnością jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich deserów. Podbił serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Jego delikatna, kremowa konsystencja i wyjątkowy smak czynią go prawdziwym kulinarnym arcydziełem. Co ciekawe, przygotowuje się go w zaskakująco prosty sposób. Oto receptura.
Zobacz także: Pomysł na lunch w greckim stylu. Ciasto filo z fetą i miodem to kulinarny majstersztyk
Do zrobienia tiramisu będziemy potrzebowały składników takich jak: 350 ml mocnej czarnej kawy, dwa jajka, trzy żółtka, 80 g cukru pudru, 550 g serka mascarpone, 20 ml likieru amaretto, 15 ml likieru Cointreau, 320 g podłużnych biszkoptów, 5 łyżek gorzkiego kakao, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, skórka starta z jednej pomarańczy
Studzimy zaparzoną kawę. Jajka zanurzamy przez chwilę w gorącej wodzie. Oddzielamy żółtka od białek. Następnie zaczynamy ubijać z żółtek i cukru pudru krem. Po chwili zaczynamy stopniowo dodawać do nich po łyżce mascarpone. Potem dorzucamy do niego cynamon, kardamon i startą skórkę pomarańczową. Krem powinien posiadać w rezultacie bardzo puszystą konsystencję. Proces ubijania potrwa około siedmiu minut.
W kolejnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Potem delikatnymi ruchami łączymy ją z kremem z żółtek. Połowę porcji biszkoptów zanurzamy w kawie połączonej z likierami. Następnie układamy je jeden przy drugim w szklanym naczyniu i posypujemy odrobiną kakao. W dalszej kolejności nakładamy na nie warstwę kremu, przekładamy drugą warstwą biszkoptów i znów robimy na nich posypkę z kakao. Wkładamy tiramisu na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Zobacz także: Karmelowa panna cotta z orzechową nutą. Ten deser oszałamia głębią smaku