Znudziło Ci się zajadanie kanapek? W takim razie koniecznie zacznij je urozmaicać! Do swojego jesiennego jadłospisu jak najprędzej włącz pastę z pieczonych bakłażanów. Jej smak nie ma sobie równych. Jest nie tylko uzależniająco pyszna, ale też syta, zdrowa i banalnie prosta w przygotowaniu. Ma się ochotę pałaszować ją non stop. Oto receptura.
Zobacz także: Przepis, który bije rekordy popularności: Crispy rice, czyli najlepsza kolacja, jaką kiedykolwiek jadłaś!
Do przygotowania pasty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 duże bakłażany, 2 łyżki sezamowej pasty tahini, 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżka oliwy, szczypta soli morskiej, świeżo zmielony kolorowy pieprz, szczypta chili, 1/2 łyżeczki miodu, łyżeczka przyprawy marokańskiej harissa, 2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych, 3 łyżki mielonych migdałów
+ pestki granatu i kolendra do posypania na koniec
Przypiekamy skórkę bakłażanów (palnikiem spożywczym bądź na kuchence gazowej). Ma ściemnieć i zacząć się marszczyć. Następnie umieszczamy bakłażany w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy je w całości przez około 20 minut. Gdy nieco przestygną, pozbywamy się skórki. Rozgniatamy miąższ widelcem. Odsączamy go z nadmiaru wody. Potem łączymy go wraz z pozostałymi składnikami. Dobrze mieszamy.
Pasta doskonale smakuje z grzankami, lawaszami lub plackami w typie tortilli.
Smacznego!
Zobacz także: Karmelowa panna cotta z orzechową nutą. Ten deser oszałamia głębią smaku