Panna cotta to niewątpliwie prawdziwy deserowy klasyk. Ma fanów na całym świecie. Warto wiedzieć, że intrygujący przepis zrodził się w latach sześćdziesiątych we Włoszech. Wymyślono go w malowniczym regionie Piemont.
Zobacz także: Kluski cięte nożyczkami. Receptura na najlepszy obiad, jaki zjesz tej jesieni
Deser od razu stał się wielkim przebojem. Co ciekawe, po dziś dzień nie stracił na popularności. Panna cotta po włosku to po prostu gotowana śmietanka. Określenie jest bardzo trafne, jako że to właśnie śmietana kremówka jest głównym składnikiem tego wyrafinowanego i jednocześnie banalnego w przygotowaniu deseru. Każdy łasuch powinien wypróbować jej karmelową wariację.
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 90 g cukru, 250 ml mleka 3,2 %, 250 ml śmietanki kremówki, ziarenka z jednej laski wanilii, 3 łyżki żelatyny w proszku
Do przygotowania polewy karmelowej będziemy potrzebowały składników, takich jak: 120 g cukru, 70 g masła, 110 ml śmietanki kremówki, łyżeczka soli morskiej
Do zrobienia karmelizowanych orzechów będziemy potrzebowały składników, takich jak: garść orzechów pekan, 2 łyżki mleka, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu
Zalewamy żelatynę zimną wodą. Odstawiamy ją na kilka minut, aby się rozpuściła. Wlewamy do niewielkiego garnuszka śmietankę i mleko, dosypujemy do nich cukier, mieszamy i zaczynamy gotować na małym ogniu.
Po chwili dodajemy do nich żelatynę oraz ziarenka wanilii. Mieszamy aż do chwili zagotowania się masy. Następnie przelewamy ją do miseczek, odstawiamy do przestygnięcia, a potem wkładamy do lodówki, gdzie powinna tężeć przez osiem/dziewięć godzin.
Przygotowujemy sos karmelowy. Wsypujemy na małą patelenkę cukier i rozprowadzamy go po całej jej powierzchni. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpuści (na tym etapie go nie mieszamy). Dodajemy masło oraz sól i energicznie mieszamy. Potem wlewamy na patelnię śmietankę. Znów mieszamy i odstawiamy z ognia. Odstawiamy sos do przestudzenia.
Umieszczamy na patelni miód, mleko i cynamon. Czekamy aż miód całkowicie się rozpuści. Mieszamy i dorzucamy do masy orzechy. Prażymy je przez chwilę, przez cały czas mieszając. Zdejmujemy patelnię z ognia, gdy masa miodowa zacznie się krystalizować. Odstawiamy ją do przestudzenia. Potem kruszymy ją na nieduże kawałki.
Podajemy deser z sosem karmelowym. Przed podaniem posypujemy go karmelizowanymi orzechami.
Smacznego!
Zobacz także: Ten różany sernik z chrupiącym spodem to rozkosz dla podniebienia. Zrobisz go z łatwością