Social media to prawdziwa kopalnia rewelacyjnych przepisów. Niejednokrotnie znajdowałyśmy tam dania-perełki, które po zrobieniu były tak samo apetyczne, jak na filmiku. Dzisiaj przychodzimy do was z kolejnym takim przepisem, tym razem podpatrzonym na instagramowym profilu @podwojny_apetyt. Mowa o kluskach z dyni, które tnie się nożyczkami. Brzmi dobrze!
Zobacz także: Jakie danie przygotować z dyni? Serwujemy przepis na pyszne kotleciki
Składniki:
dynia piżmowa - ok. 900 g przed obraniem
łyżka oliwy i szczypta soli do pieczenia
mąka pszenna 250 - 300 g
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
Palone masło szałwiowe:
60 g masła
10 listków szałwii - świeżych lub suszonych
Dodatki:
twaróg wędzony - 250 g
20 g orzechów laskowych prażonych
Przygotowanie:
Obierz, pokrój i upiecz dynię w 200 stopniach. Po 30 minutach powinna być gotowa.
Kiedy nieco ostygnie, przeciśnij dynię przez praskę, a potem dodaj mąkę, gałkę muszkatołową i sól. Zagnieć ciasto dłońmi.
Pora na przygotowanie masła szałwiowego. Rozpuść je na patelni, dodaj szałwię i podgrzewaj do momentu, aż masło zbrązowieje.
Zagotuj wodę, dodaj do niej sól. Następnie wycinaj nożyczkami kluski mniej więcej tej samej wielkości. Gotuj przez około 4-5 minut od momentu wypłynięcia.
Ugotowane kluski dodaj do patelni z masłem szałwiowym.
Na talerzu wyłóż kluseczki, posyp je twarogiem wędzonym i uprażonymi orzechami.
Smacznego!
Wyświetl ten post na Instagramie