Pampuchy, znane także jako buchty, kluski na parze czy parowańce, to klasyczne drożdżowe bułeczki, które kuszą swoją delikatną i puszystą strukturą. To prawdziwy kulinarny hit, który sprawdzi się zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. Idealne jako dodatek do mięsnych sosów, gulaszy czy na słodko z owocami i bitą śmietaną. Ich przygotowanie jest prostsze, niż myślisz, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Spróbuj zrobić je samodzielnie i przekonaj się, jak łatwo wprowadzić ten smakowity klasyk do swojej kuchni!
Zobacz także: Jakie danie przygotować z dyni? Serwujemy przepis na pyszne kotleciki
Składniki:
Na rozczyn
35 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej np. typ. 550 - 40 g
pół szklanki lekko ciepłego mleka - około 125 ml
2 płaskie łyżki cukru - 20 g
Na ciasto
500 g mąki pszennej np. typ. 550 - połowa opakowania o wadze 1 kg
pół szklanki lekko ciepłego mleka - około 125 ml
2 średnie lub trochę większe jajka
2 łyżki masła - około 30 g
szczypta soli
Opcji jest kilka. Sprawdzi się specjalne naczynie do gotowania na parze, piekarnik z funkcją pary, ale także zwykły garnek. Należy przykryć go sitkiem do gotowania na parze, a jeśli takiego nie masz - gazą lub pieluchą tetrową i przytwierdzić materiał sznurkiem. Pampuchy kładziesz wówczas na wierzch, a wydobywająca się z garnka para je „gotuje”.
Przygotowanie:
Najpierw zrób rozczyn. Połącz ze sobą wszystkie składniki w misce i rozcieraj je łyżką, aby pozbyć się grudek. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans. Uwaga: rozczyn buzuje, pieni się i rozrasta, więc lepiej użyć większej miski.
Teraz przygotuj ciasto. W misce wymieszaj wszystkie składniki z listy, a na sam koniec dolej rozczyn. Połącz wszystko najpierw przy pomocy drewnianej łyżki, a potem ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami do ciasta drożdżowego.
Uformuj z ciasta kulę, przykryj ścierką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie obsyp blat mąką, wyłóż na niego ciasto i podziel na 14 równych kawałków. Z każdego z nich ulep kulkę. Pampuchy po uformowaniu odstaw jeszcze na kwadrans.
Jeśli nie robisz pampuchów w piekarniku, tylko w naczyniu, formuj tylko tyle parowańców, ile zmieści się do garnka. Resztę trzymaj w lodówce. W momencie, kiedy pierwsza partia trafia do garnka do gotowania na parze, wyjmuj drugą z lodówki - niech wyrasta przez 15 minut, póki nie przyjdzie na nią kolej.
Fot. iStock
Pampuchy możesz faszerować przed uformowaniem w kulkę. Sprawdzą się owoce, ale też farsz mięsny, grzyby, czy soczewica.
Jedna partia pampuchów robi się na parze przez kwadrans. Kluski nie mogą dotykać wody – to bardzo ważne. Muszą się zrobić wyłącznie na parze.
Pampuchy (jeśli nie są nadziewane) możesz podać np. z jogurtem, dżemem, owocami.
Jeśli nie zjesz ich w ciągu jednego dnia, po przestudzeniu możesz je umieścić w szklanym naczyniu z przykrywką lub w spożywczym worku strunowym. W lodówce przetrwają nawet 3-5 dni. Po podgrzaniu w mikrofalówce przez minutę ponownie zrobią się puchate i miękkie.
Smacznego!