Nie masz pomysłu na obiad? Tym razem postaw na niezastąpione włoskie smaki. Przygotuj rozpływające się w ustach pierożki ravioli w jesiennej odsłonie. Z aromatycznym nadzieniem z dynią, gorgonzolą i orzechami włoskimi smakuję fenomenalnie. Oto receptura. Robi się je banalnie prosto.
Zobacz także: Cynamonki z szafranem i kremem dyniowym. Ten niezwykły deser to uczta dla zmysłów
Do przygotowania ciasta na ravioli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 300 g przesianej mąki pszennej, szczypta soli morskiej, 3 jajka w rozmiarze L, 4 łyżki wody
Do przygotowania nadzienia do ravioli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 150 g odsączonego purée dyniowego, 100 g gorgonzoli piccante, garść zmielonych orzechów włoskich, 5 drobno pokrojonych suszonych pomidorów, łyżeczka tymianku, 2 niewielkie ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, a potem podsmażone, szczypta soli morskiej, łyżka soku z cytryny, łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, oliwa
+ starty parmezanu lub grana padano i orzechy włoskie do posypania na koniec
Łączymy ze sobą składniki na ciasto i zaczynamy je wyrabiać. Powinno być bardzo elastyczne. Rozwałkowujemy ciasto na dwa cienkie placki. Następnie podsypujemy je mąką. Wycinamy z niego niewielkie prostokąty lub koła. Łączymy składniki na farsz.
Umieszczamy po łyżeczce farszu na każdym okręgu lub kwadracie. Nakładamy na nie kolejną warstwę ciasta i łączymy ich brzegi, tworząc pierożki. Wrzucamy ravioli do wrzącej wody. Są gotowe, gdy zaczną wypływać na powierzchnię (zajmuje to mniej więcej 3 minuty). Przed podaniem skrapiamy pierożki oliwą. Posypujemy je parmezanem i orzechami włoskimi.
Smacznego!
Zobacz także: Z surowej marchewki możesz zrobić przekąskę, która uzależnia. Wystarczy dodać do niej parę składników