Churros to łakocie, na których punkcie Hiszpanie od dawien dawna mają niemałego bzika. Nie sposób się im oprzeć, zwłaszcza jeśli towarzyszy im apetyczny gęsty czekoladowy sos. Tworzą wraz z nim duet idealny, zwłaszcza jeżeli w czekoladzie pojawia się delikatna nuta pikanterii. Warto pokusić się o ich przygotowanie w domu. Oto receptura.
Zobacz także: Tak piecze się szarlotkę marzeń. Nie zjesz lepszego jesiennego ciasta
Churros wywodzą się z Hiszpanii, ale są również szalenie popularne w krajach Ameryki Łacińskiej, zwłaszcza w Meksyku. Historia tych niewielkich słodkich przekąsek z ciasta parzonego sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy kucharze zadowalający podniebienia madryckiej arystokracji postanowili urozmaicić popołudniową tradycję raczenia się gorącą czekoladą o ciekawą przegryzkę. Tak właśnie powstała ich pierwsza wersja. Chrupiące na zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku ciastka powstają za pomocą rękawa cukierniczego, którym wyciska się ciasto parzone na głęboki tłuszcz. Robi się je banalnie prosto.
Do przygotowania churros będziemy potrzebowały składników, takich jak: szklanka wody, 100 g masła, łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 3 jajka, szklanka mąki pszennej, 1/2 łyżeczka soli morskiej
Do przygotowania sosu do churros będziemy potrzebowały składników, takich jak: 130 g czekolady deserowej (najlepiej 80%), 80 ml śmietanki kremówki. 2 łyżki serka mascarpone, 3 łyżeczki brązowego cukru, szczypta chili, szczypta soli morskiej
Wodę gotujemy wraz z oba rodzajami cukrów i solą. Gdy będą gorące, dosypujemy do roztworu mąkę i ucieramy. Nie zestawiamy garnka z palnika aż do momentu powstania gęstej sprężystej masy. Studzimy ją przez około 30 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietanką, brązowym cukrem, chili, solą i serkiem.
Następnie wbijamy do niej jajka i znów ucieramy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ośmiocentymetrowe kawałki ciasta na rozgrzany do stu osiemdziesięciu stopni tłuszcz. Smażymy do osiągnięcia przez ciasto tonu apetycznego zrumienienia. Wykładamy je na ręcznik papierowy. Churros podajemy posypane cukrem pudrem i z sosem czekoladowym.
Smacznego!
Zobacz także: Z surowej marchewki możesz zrobić przekąskę, która uzależnia. Wystarczy dodać do niej parę składników