Jak najszybciej poprawić sobie nastrój w deszczowy jesienny dzień? Skandynawowie błyskawicznie odparliby, że cynamonkami. Podpowiadamy, jak je przygotować.
Zobacz także: Tak piecze się szarlotkę marzeń. Nie zjesz lepszego jesiennego ciasta
Cynamonki to uzależniająco pyszne wypieki z ciasta drożdżowego. Od dekad przodują w rankingach popularności w Norwegii, Szwecji i Danii. Mnóstwo osób w tych częściach świata uważa je za swoje ulubione łakocie. Nietrudno się im dziwić. Apetycznie puszyste i rozpływające się w ustach bułeczki po prostu nie mają sobie równych. Dzięki przyprawom korzennym fantastycznie rozgrzewają. Smakują obłędnie z dodatkiem szafranu i kremu dyniowego. Nie sposób się im oprzeć! Oto receptura.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 ml ciepłego mleka 3,2%, 500 g przesianej mąki pszennej, 30 g świeżych drożdży, 1 jajko z rozmiarze L, 3 żółtka z jajek w rozmiarze L, szczypta soli morskiej, 70 g cukru, 80 g miękkiego masła, skórka starta z jednej sporej pomarańczy, 7 rozdrobionych w moździerzu ziaren kardamonu, odrobina szafranu
Do przygotowania nadzienia do ciastek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 90 g miękkiego masła, dwie czubate łyżeczki cynamonu, 6 łyżek brązowego cukru, łyżeczka skórki pomarańczowej
Do przygotowania kremu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, 150 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpiel wodnej, 100 g purée dyniowego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki pasty waniliowej
+ żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Drożdżowy odczyn powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość. Potem dorzucamy do niego szafran. Mieszamy. Dodajemy do mąki cukier, kardamon, jajko, żółtka, skórkę pomarańczową oraz sól. Następnie dolewamy do nich ciepłe mleko z drożdżami i szafranem. Zaczynamy wyrabiać ciasto, co powinno zająć około dziesięć minut. Powinno być bardzo sprężyste.
Nakrywamy miskę z ciastem bawełnianą lub lnianą szmatką i odkładamy na półtorej godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i znów przez chwilę wygniatamy. Potem rozwałkowujemy je na placek, smarujemy masłem i posypujemy cukrem oraz cynamonem zmieszanym ze skórką pomarańczową.
Zwijamy ciasto w rulon. Potem kroimy go na kilkucentymetrowe kawałki. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je mieszaniną jajka i mleka. Pieczemy ciastka w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Miksujemy składniki na krem. Kończymy, kiedy osiągnie apetyczną aksamitną konsystencję. Smarujemy nim ostudzone cynamonki kremem dyniowym.
Smacznego!
Zobacz także: Z surowej marchewki możesz zrobić przekąskę, która uzależnia. Wystarczy dodać do niej parę składników