Jeśli przygotowywanie francuskich rarytasów od zawsze kojarzyło Ci się z czymś bardzo trudnym i skomplikowanym, to jesteś w błędzie. Sporo wywodzących się z Francji receptur zachwyca nie tylko wyrafinowaniem, ale i łatwością przygotowania. Do tego typu przepisów z całą pewnością należy zupa z karmelizowaną cebulą. Jest uzależniająco pyszna. To fantastyczny pomysł na jesienny obiad.
Zobacz także: Nutella z serka wiejskiego. Zaskakujący przepis, który musisz wypróbować!
Do przygotowania zupy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 300 g żółtej cebuli, 250 g czerwonej cebuli, 2 łyżki brązowego cukru, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, 280 ml białego wytrawnego wina, litr bulionu warzywnego, świeży tymianek, świeżo zmielony kolorowy pieprz, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu, sól morska
+ bagietka i ser w typie mimolette do zrobienia grzanek, szczypior
Kroimy cebulę (nie za drobno). Dodajemy do niej cukier i mieszamy. Dusimy ją wraz z czosnkiem na maśle i oliwie przez około dwadzieścia pięć minut aż będzie bardzo miękka i się skarmelizuje. Pod koniec duszenia dolewamy do niej wino.
Gotujemy wywar przez kilka minut, a potem łączymy z resztą składników. Podgotowujemy zupę przez kolejnych pięć minut. Zupę serwujemy wraz z serowymi grzankami. Można zapiec je w kokilkach wraz z zupą lub podać osobno. Przed podaniem warto posypać zupę drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Zobacz także: Z surowej marchewki możesz zrobić przekąskę, która uzależnia. Wystarczy dodać do niej parę składników