Gotowanie jajek wydaje się być dość prostą czynnością. Częstym problemem, który napotykamy, przygotowując ten produkt, jest pękanie. Czy można temu zapobiec? Owszem! Zresztą skorzystaj z serwowanych przez nas wskazówek i przekonaj się o tym we własnej kuchni!
Przeczytaj też: Przelewasz ugotowany makaron zimną wodą? Nie zawsze to najlepsza opcja
Zanim podpowiemy ci, co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania, wytłumaczmy, dlaczego w ogóle dochodzi do takiej sytuacji. A zatem? Skorupki pękają przede wszystkim na skutek zmiany temperatury. Gdy jajko trafia z lodówki do wrzątku, skorupki nie wytrzymują różnicy i łamią się.
Jeśli nie chcesz, by dochodziło do tej sytuacji, wystarczy, że do jeszcze ziemnej wody dodasz łyżeczkę soli i octu. Dzięki temu skorupka nie tylko pozostanie w całości, lecz także podczas obieranie będzie łatwiej odchodzić od jajka. Warto wiedzieć, że sól i ocet wzmacniają skorupkę. Po ugotowaniu jajka, dobrze jest także zalać je chłodną wodą. W taki sposób również łatwiej będzie obrać je ze skorupki.
Przeczytaj też: Ten trik z cytryną to prawdziwy game-changer w kuchni