Pękające podczas gotowania jajka to już przeszłość. Poznaj sprytny trik

Jest prosty, ale bardzo skuteczny.
Pękające podczas gotowania jajka to już przeszłość. Poznaj sprytny trik
fot. Pexels/ Klaus Nielsen, Nicola Barts
30.10.2024

Gotowanie jajek wydaje się być dość prostą czynnością. Częstym problemem, który napotykamy, przygotowując ten produkt, jest pękanie. Czy można temu zapobiec? Owszem! Zresztą skorzystaj z serwowanych przez nas wskazówek i przekonaj się o tym we własnej kuchni!

Przeczytaj też: Przelewasz ugotowany makaron zimną wodą? Nie zawsze to najlepsza opcja

Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania?

Zanim podpowiemy ci, co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania, wytłumaczmy, dlaczego w ogóle dochodzi do takiej sytuacji. A zatem? Skorupki pękają przede wszystkim na skutek zmiany temperatury. Gdy jajko trafia z lodówki do wrzątku, skorupki nie wytrzymują różnicy i łamią się.

Jeśli nie chcesz, by dochodziło do tej sytuacji, wystarczy, że do jeszcze ziemnej wody dodasz łyżeczkę soli i octu. Dzięki temu skorupka nie tylko pozostanie w całości, lecz także podczas obieranie będzie łatwiej odchodzić od jajka. Warto wiedzieć, że sól i ocet wzmacniają skorupkę. Po ugotowaniu jajka, dobrze jest także zalać je chłodną wodą. W taki sposób również łatwiej będzie obrać je ze skorupki.

Przeczytaj też: Ten trik z cytryną to prawdziwy game-changer w kuchni

Polecane wideo

10 najstraszniejszych horrorów wszech czasów
10 najstraszniejszych horrorów wszech czasów - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 30.10.2024 07:25
Sol i ocet wzmacniaja skorupke;))? Wrecz przeciwnie🤣 kto pisze te artykuly?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie