Nie istnieje chyba bardziej ikoniczny francuski wypiek aniżeli rogalik croissant. Te nieprzeciętnie apetyczne ciastka o wspaniałym maślanym aromacie nie mają sobie równych. Nic dziwnego, że już dawno temu stały się jednym z kulinarnych symboli Francji. Croissantami po prostu nie sposób się nie zachwycić. Warto zatem zacząć przygotowywać ich domową wersję, na przykład tę z uzależniająco pysznym dyniowym kremem. Smakują obłędnie i nie są aż tak trudne w pieczeniu, jak zwykło się sądzić.
Zobacz także: Pizza bianca z figami. Będzie idealna na kolację z przyjaciółmi lub randkę
Do upieczenia croissantów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży, 1/3 szklanki letniej wody, 3 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej, 1/4 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli morskiej, ziarenka z laski wanilii, szklanka mleka 3,2% w temperaturze pokojowej, 1 i 1/3 kostki schłodzonego masła
+ 2 roztrzepane żółtka w rozmiarze L zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec
Do przygotowania kremu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, 250 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpiel wodnej, 100 g purée dyniowego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki pasty waniliowej
Etap I
Łączymy drożdże wraz z letnią wodą i łyżką mleka. Mieszamy i odstawiamy na parę minut. Łączymy zaczyn drożdżowy z resztą składników oprócz masła. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez około sześć minut. Nakrywamy miskę bawełnianą lub lnianą szmatkę i odkładamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów. Potem przekładamy ciasto do lodówki.
Etap II
Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości centymetra. Zostawiamy go na parę minut. Rozpłaszczamy masło. Formujemy je na kształt prostokąta, który powinien zająć 1/3 powierzchni ciasta (także musi mieć grubość centymetra). Układamy masło w dolnej części prostokąta. Zawijamy ciasto na wzór składania listu, dociskając i zlepiając brzegi. Ponownie rozwałkowujemy ciasto i kolejny raz zwijamy je jak list. Powtarzamy czynność jeszcze 4 razy. Potem chłodzimy ciasto przez dwadzieścia minut.
Etap IV
Po chłodzeniu powtarzamy rozwałkowywanie i składanie raz jeszcze. Podsypujemy ciasto mąką i szczelnie zawijamy je folią spożywczą. Chłodzimy je przez całą noc (lub dłużej, jeżeli zajdzie taka potrzeba - maksymalnie 24 godziny).
Etap V
Rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je na trójkąty. Zwijamy je, zaczynając od podstawy trójkąta. Wykładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Smarujemy je rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy je przez około dwadzieścia minut w temperaturze 200 stopni.
Miksujemy składniki na krem. Kończymy, kiedy osiągnie apetyczną aksamitną konsystencję. Przekrajamy ostudzone croissanty na pół. Smarujemy je kremem dyniowym.
Smacznego!
Zobacz także: Pyszne herbaty i napary, które umilą Ci jesienne dni. Świetnie wzmacniają odporność