Jesień to czas, w którym nabieramy niemałej ochoty na jabłkowe łakocie. Na naszych stołach zaczynają królować serwowane na ciepło szarlotki z rozgrzewającą nutą korzennych przypraw. Warto pokusić się o przygotowanie podobnego deseru w domu. Oto przepis na uzależniająco pyszną szarlotkę, która zawsze się udaje.
Zobacz także: Idealny jesienny obiad we włoskim stylu. Rozgrzewa i genialnie poprawia nastrój
Do przygotowania ciasta na szarlotkę będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 130 g masła, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 żółtko z jajka o wymiarze L, 1 łyżka gęstej śmietany
Do przygotowania nadzienia do szarlotki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 kg jabłek (najlepszy gatunek do wypieków to szara reneta lub antonówka), kilka łyżek soku z cytryny, spora garść rodzynek moczonych przez około 3 godziny w wodzie, 5 łyżek cukru trzcinowego, 3 łyżki cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, 2 łyżki pasty waniliowej
Mieszamy składniki na ciasto. Robimy to jak najszybciej - za długie wygniatanie nie przysłuży się jego kruchości. Następnie owijamy kulę ciasta folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na godzinę. Po wskazanym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 1/3 jego ilości zostawiamy na wierzch.
Jabłka obieramy ze skórek, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy je na grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny zmieszanym z pastą waniliową. Układamy owoce warstwami na cieście, posypując je mieszanką cukru trzcinowego, rodzynek i przypraw korzennych. Na owocach układamy szachownicę z pasków ciasta. Pieczemy szarlotkę przez 45 lub 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypiek wybornie smakuje na ciepło wraz gałką lodów waniliowych.
Smacznego!
Zobacz także: Pyszne herbaty i napary, które umilą Ci jesienne dni. Świetnie wzmacniają odporność