Kochasz dynię? Jeśli nie wyobrażasz sobie jesiennego menu bez tego warzywa, koniecznie spróbuj je w wersji z panierką i pomidorowym sosem. Przekąska ta sprawdzi się świetnie podczas spotkania z przyjaciółmi czy jako kolacja.
Przeczytaj też: Idealny jesienny obiad we włoskim stylu. Rozgrzewa i genialnie poprawia nastrój
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować tę przekąskę?
W pierwszej kolejności umytą dynię pokrój na mniejsze kawałki. Później wlej do garnka łyżkę oliwy i dorzuć czosnek, pomidory oraz przyprawy (sól, pieprz, płatki chili, cukier). Po chwili dodaj liście bazylii. Całość zagotuj. Gotowe? Zawartość naczynia zblenduj i gotuj przez parę minut. W międzyczasie rozbij jajko i przygotuj bułkę tartą. Dynię z kolei dopraw solą. Później maczaj jej kawałki w jajku i bułce właśnie i kładź na rozgrzaną patelnię (wcześniej rozpuść na patelni masło).
Co dalej? Podsmażone warzywo ułóż w formie do pieczenia, a następnie polej je sosem i tartym serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Danie piecz przez pół godziny. I voila!
Smacznego!
Przeczytaj też: Pankejki z dyni. Rozgrzewające śniadanie na jesienne poranki