Dynia w chrupiącej panierce to przepyszna przekąska na jesienne wieczory

Spróbujesz?
Dynia w chrupiącej panierce to przepyszna przekąska na jesienne wieczory
fot. Pexels/ Monstera Production
03.11.2024

Kochasz dynię? Jeśli nie wyobrażasz sobie jesiennego menu bez tego warzywa, koniecznie spróbuj je w wersji z panierką i pomidorowym sosem. Przekąska ta sprawdzi się świetnie podczas spotkania z przyjaciółmi czy jako kolacja.

Przeczytaj też: Idealny jesienny obiad we włoskim stylu. Rozgrzewa i genialnie poprawia nastrój

Przepis na dynię w panierce 

Czego potrzebujesz?

  • 600 g dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 puszka obranych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki płatków chili
  • kilka liści bazylii
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • masło
  • 30 g tartego parmezanu

Jak przygotować tę przekąskę?

W pierwszej kolejności umytą dynię pokrój na mniejsze kawałki. Później wlej do garnka łyżkę oliwy i dorzuć czosnek, pomidory oraz przyprawy (sól, pieprz, płatki chili, cukier). Po chwili dodaj liście bazylii. Całość zagotuj. Gotowe? Zawartość naczynia zblenduj i gotuj przez parę minut. W międzyczasie rozbij jajko i przygotuj bułkę tartą. Dynię z kolei dopraw solą. Później maczaj jej kawałki w jajku i bułce właśnie i kładź na rozgrzaną patelnię (wcześniej rozpuść na patelni masło).

Co dalej? Podsmażone warzywo ułóż w formie do pieczenia, a następnie polej je sosem i tartym serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Danie piecz przez pół godziny. I voila!

Smacznego!  

Przeczytaj też: Pankejki z dyni. Rozgrzewające śniadanie na jesienne poranki

Polecane wideo

Która planeta przypisana jest do Twojego znaku zodiaku i jak wpływa na Twój los?
Która planeta przypisana jest do Twojego znaku zodiaku i jak wpływa na Twój los? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie