Jesień rozgościła się na dobre. A skoro chłodniejsza część roku przed nami, na talerze musi wpaść... dynia! Jeśli jednak masz już dość zup kremów na jej bazie, koniecznie spróbuj makaronu z dynią właśnie. Palce lizać!
Przeczytaj też: Pankejki z dyni. Rozgrzewające śniadanie na jesienne poranki
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować to danie?
W pierwszej kolejności miąższ z dyni pokrój w kostkę. Później na patelni roztop połowę masła, a następnie dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dopraw solą. Gdy warzywo się zeszkli, dodaj resztę masła i dynię. Całość ponownie posól i dorzuć gałkę muszkatołową. Następnie gotuj wszystko pod przykryciem, aż dynia nie będzie miękka. Zrobione? W takim razie dolej śmietankę i dodaj pietruszkę i parmezan.
W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy „część z patelni” będzie gotowa, połącz ją z kluskami. Danie serwuj, dekorując je jeszcze parmezanem i gałązką pietruszki.
Smacznego!
Przeczytaj też: Przelewasz ugotowany makaron zimną wodą? Nie zawsze to najlepsza opcja