Zastanawiasz się, w jaki sposób urozmaicić swój jesienny jadłospis? Koniecznie włącz do niego dynie. Te apetycznie wyglądające warzywa należą do elitarnej grupy określanej mianem superfoods. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Dzięki temu, że obfitują w cenne przeciwutleniacze i beta-karoten, fenomenalnie mogą wpływać na nasze zdrowie i urodę. Chronią przed zachorowaniem na wiele groźnych schorzeń, w tym nowotwory, świetnie działają na oczy, regulują metabolizm, a do tego wygładzają i nawilżają skórę.
Zobacz także: Pyszne herbaty i napary, które umilą Ci jesienne dni. Świetnie wzmacniają odporność
Jakie przepisy z dynią w roli głównej warto wypróbować? Nawet najwybredniejsi smakosze z pewnością zachwycą się pastą z sosem dyniowym wzbogaconym aromatyczną gorgonzolą i orzechami włoskimi. Oto receptura.
Do przygotowania pasty będziemy potrzebowały składników, takich jak: ulubiony makaron (najlepiej świeży), oliwa, 200 g dyniowego purée, 150 g gorgonzoli piccante, garść startego parmezanu, 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, niewielki por, garść orzechów włoskich, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczka soli morskiej, szczypta chili, skórka starta z cytryny, łyżeczka cynamonu, łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżki octu balsamicznego
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Dusimy pokrojonego pora. Podsmażamy czosnek. Łączymy je wraz z upieczoną dynią (na przykład piżmową lub hokkaido). Miksujemy je na aksamitną masę. Dodajemy do sosu resztą składników (oprócz orzechów i parmezanu). Podgrzewamy je. Łączymy makaron z sosem. Przed podaniem posypujemy pastę prażonymi orzechami włoskimi oraz parmezanem i skrapiamy oliwą.
Zobacz także: Makaron z cytrusową nutą, parmezanem i pistacjami. Ten obiad przeniesie Cię do słonecznych Włoch