Jesienią w kuchni królowa jest tylko jedna, a jest nią oczywiście dynia. Z botanicznego punktu widzenia jest to owoc, ale zwyczajowo dynia zalicza się do warzyw. A to oznacza, że można z niej wyczarować naprawdę wiele specjałów.
Zobacz również: Omlet cynamonka robi furorę w Internecie. Jak go zrobić?
Na hasło “dynia” zazwyczaj przychodzą nam do głowy takie dania jak gęsta i rozgrzewająca zupa krem czy aromatyczne ciasto dyniowe. Nie możemy nie wspomnieć także o sezonowych napojach idealnych na jesienną aurę z dynią w roli głównej, czyli przede wszystkim o pumpkin spice latte, a także o pumpkin spice dalgona, czyli dyniowej wariacji popularnej whipped coffee.
Ale jesienią dynia poleca się także na śniadanie - w postaci pysznych placuszków przypominających naleśniki, a właściwie amerykańskie, puszyste pankejki. Jak je przyrządzić? To banalnie proste i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Poznaj przepis na aromatyczne, rozgrzewające i bezglutenowe placuszki z dyni, które zawładną twoją kuchnią.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Składniki:
Wyświetl ten post na Instagramie.
Sposób przygotowania:
Wyświetl ten post na Instagramie.
Wypróbujesz ten przepis?
Zobacz również: Idealna jesienna zupa z dynią. Syci i świetnie rozgrzewa