Pankejki z dyni. Rozgrzewające śniadanie na jesienne poranki

Ten przepis zawładnie Twoją kuchnią!
Pankejki z dyni. Rozgrzewające śniadanie na jesienne poranki
Fot. Instagram.com (@tastybites.yeg/@thepecanshop)
16.10.2024

Jesienią w kuchni królowa jest tylko jedna, a jest nią oczywiście dyniaZ botanicznego punktu widzenia jest to owoc, ale zwyczajowo dynia zalicza się do warzyw. A to oznacza, że można z niej wyczarować naprawdę wiele specjałów. 

Zobacz również: Omlet cynamonka robi furorę w Internecie. Jak go zrobić?

Na hasło “dynia” zazwyczaj przychodzą nam do głowy takie dania jak gęsta i rozgrzewająca zupa krem czy aromatyczne ciasto dyniowe. Nie możemy nie wspomnieć także o sezonowych napojach idealnych na jesienną aurę z dynią w roli głównej, czyli przede wszystkim o pumpkin spice latte, a także o pumpkin spice dalgona, czyli dyniowej wariacji popularnej whipped coffee. 

Ale jesienią dynia poleca się także na śniadanie - w postaci pysznych placuszków przypominających naleśniki, a właściwie amerykańskie, puszyste pankejkiJak je przyrządzić? To banalnie proste i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Poznaj przepis na aromatyczne, rozgrzewające i bezglutenowe placuszki z dyni, które zawładną twoją kuchnią. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kendell | Food & Travel (@kendellkreations)

Pumpkin pancakes, czyli naleśniki z dyni

Składniki: 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 duże jajko 
  • 1/2 szklanki puree z dyni 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub migdałowego 
  • 2 łyżeczki jogurtu greckiego 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez In The Raw® (@intheraw)

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. 
  2. Dodaj do przygotowanej mieszanki jajko, puree z dyni, miód, mleko i jogurt grecki. 
  3. Zmiksuj wszystkie składniki mikserem. 
  4. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. 
  5. Nakładaj na patelnię łyżkę ciasta, formując okrągłe placuszki. 
  6. Smaż placuszki na złocisty kolor. 
  7. Podawaj z miodem, syropem klonowym, karmelem albo z owocami sezonowymi. 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Rachel Adamkowski (@themightychickpea)

Wypróbujesz ten przepis? 

Zobacz również: Idealna jesienna zupa z dynią. Syci i świetnie rozgrzewa

Polecane wideo

Gracie Bon: ikona body positivity z Panamy. Jej wymiary niektórych szokują
Gracie Bon: ikona body positivity z Panamy. Jej wymiary niektórych szokują - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie