Pizza bianca z figami. Będzie idealna na kolację z przyjaciółmi lub randkę

Palce lizać!
Pizza bianca z figami. Będzie idealna na kolację z przyjaciółmi lub randkę
Fot. Unsplash
15.10.2024

Zastanawiasz się, jakie menu przygotować na randkę lub spotkanie z przyjaciółmi? Tym razem koniecznie postaw na włoskie smaki, czyli pizzę. Którą wybrać na tę okazję? Zaserwuj banalnie prostą w przygotowaniu pizzę biancę, w której pierwsze skrzypce grają figi, gorgonzola i orzechy włoskie. Ma niesamowicie wyrafinowany smak, o którym długo się nie zapomina. Oto receptura. 

Zobacz także: Pyszne dyniowe ciasto z orzechami. Umil sobie jesienne podwieczorki

Pizza bianca z figą, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Składniki

Do przyrządzenia pizzy na grubym spodzie będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g przesianej mąki pszennej (najlepiej typu 00), 30 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 5 łyżek oliwy

Do przyrządzenia sosu do pizzy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 ml śmietanki kremówki, 100 g mascarpone, płaska łyżeczka soli morskiej, łyżeczka białego pieprzu, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę i podsmażone na łyżce oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy: 200 g tartej mozzarelli, 150 g gorgonzoli piccante, garść orzechów włoskich, 5/6 dojrzałych fig + rukola, oliwa

Sposób przygotowania

Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłej wody. Następnie dodajemy do nich łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstawiamy je na około dziesięć minut. Roztwór drożdżowy powinien podwoić w tym czasie swoją objętość i zacząć bąblować.

Łączymy wraz z roztworem drożdżowym pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez kwadrans. Potem nakrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po upłynięciu wskazanego czasie ugniatamy ciasto przez parę minut. Rozwałkowujemy je na placek. Znów odstawiamy ciasto do wyrośnięcia - tym razem na czterdzieści minut. Przygotowujemy sos. Łączymy składniki. Gotujemy je na małym ogniu przez kilka minut.

Wykładamy na ciasto sos oraz pozostałe składniki. Umieszczamy pizzę w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku. Pieczemy ją w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans lub do uzyskania apetycznego złocistego odcienia. Przed podaniem posypujemy pizzę rukolą i skrapiamy oliwą. 

Smacznego!

Zobacz także: Przez żołądek do serca. Sałatka z afrodyzjakami, która podkręci randkową atmosferę

„Najgorzej ubrany Polak”. 10 ekstrawaganckich stylizacji Krzysztofa Rutkowskiego
„Najgorzej ubrany Polak”. 10 ekstrawaganckich stylizacji Krzysztofa Rutkowskiego - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 15.10.2024 10:32
Raz sama zrobiłam pizzę to spód wyszedł twardy i nikt tego nie chciał jeść. Teraz się nie męczę i zamawiam gotową pizze przez roomservice, oni mają tam sporo restauracji do wyboru co serwują włoskie dania.
odpowiedz
Polecane dla Ciebie