Zastanawiasz się, jakie menu przygotować na randkę lub spotkanie z przyjaciółmi? Tym razem koniecznie postaw na włoskie smaki, czyli pizzę. Którą wybrać na tę okazję? Zaserwuj banalnie prostą w przygotowaniu pizzę biancę, w której pierwsze skrzypce grają figi, gorgonzola i orzechy włoskie. Ma niesamowicie wyrafinowany smak, o którym długo się nie zapomina. Oto receptura.
Zobacz także: Pyszne dyniowe ciasto z orzechami. Umil sobie jesienne podwieczorki
Do przyrządzenia pizzy na grubym spodzie będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g przesianej mąki pszennej (najlepiej typu 00), 30 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 5 łyżek oliwy
Do przyrządzenia sosu do pizzy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 ml śmietanki kremówki, 100 g mascarpone, płaska łyżeczka soli morskiej, łyżeczka białego pieprzu, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę i podsmażone na łyżce oliwy z oliwek
Dodatki do pizzy: 200 g tartej mozzarelli, 150 g gorgonzoli piccante, garść orzechów włoskich, 5/6 dojrzałych fig + rukola, oliwa
Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłej wody. Następnie dodajemy do nich łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstawiamy je na około dziesięć minut. Roztwór drożdżowy powinien podwoić w tym czasie swoją objętość i zacząć bąblować.
Łączymy wraz z roztworem drożdżowym pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez kwadrans. Potem nakrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po upłynięciu wskazanego czasie ugniatamy ciasto przez parę minut. Rozwałkowujemy je na placek. Znów odstawiamy ciasto do wyrośnięcia - tym razem na czterdzieści minut. Przygotowujemy sos. Łączymy składniki. Gotujemy je na małym ogniu przez kilka minut.
Wykładamy na ciasto sos oraz pozostałe składniki. Umieszczamy pizzę w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku. Pieczemy ją w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans lub do uzyskania apetycznego złocistego odcienia. Przed podaniem posypujemy pizzę rukolą i skrapiamy oliwą.
Smacznego!
Zobacz także: Przez żołądek do serca. Sałatka z afrodyzjakami, która podkręci randkową atmosferę