Omlet cynamonka to klasyczne danie śniadaniowe wzbogacone o nutę słodyczy i aromatu cynamonu. Przepis na to danie robi aktualnie prawdziwą furorę w Internecie. Delikatnie puszysty omlet, lekko słodzony i przyprawiony, przypomina bowiem smak ulubionych cynamonowych wypieków, ale w lżejszej, zdrowszej formie. Jest szybki do przygotowania, a jego aromat na pewno przyciągnie wszystkich do stołu! Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych owoców, syropu klonowego, jogurtu naturalnego lub polewy z masła orzechowego.
Zobacz także: Risotto z grzybami i pomidorami to idealne danie na jesień
Recepturą na to wyśmienite danie podzieliła się na Instagramie dietetyk Monika Danilkiewicz.
Składniki:
- 1 jajko
- 150g skyru waniliowego
- 40g mąki
- 3g proszku do pieczenia
Cynamonowy wzorek:
- 8g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 15g erytrytolu/ksylitolu
Polewa:
- 10g masła orzechowego
- 10g odżywki białkowej
- 15g wody
Prażone jabłka:
- 1 lub 1/2 jabłka (u mnie ok. 100g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka wody
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka razem z cynamonem i wodą. Gotuj pod przykryciem aż zmiękną.
Pora na omlet. Wymieszaj składniki i wylej masę na dobrze rozgrzaną patelnię. Smaż pod przykryciem około minuty. Na górze omleta zrób cynamonowy wzorek - masło rozpuść i wymieszaj z cynamonem i erytrytolem. Zmniejsz ogień i smaż całość ponownie pod przykryciem.
Gdy omlet lekko zetnie się z góry, przewróć go na drugą stronę i podsmaż jeszcze przez chwilę.
Czas na polewę. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Przełóż omlet na talerz, polej go polewą, posyp prażonymi jabłkami i szczyptą cynamonu. Gotowe!
Wyświetl ten post na Instagramie