Sezon dyniowy nareszcie w pełni! Szalenie apetyczne, pyszne, a do tego bardzo zdrowe dynie warto zatem zajadać jak najczęściej. Zacznijmy dodawać je do jesiennych sałatek. Fenomenalnie mogą wzbogacić ich smak, zwłaszcza jeśli się je upiecze, a wcześniej podkręci marokańskimi przyprawami.
Zobacz także: Przez żołądek do serca. Sałatka z afrodyzjakami, która podkręci randkową atmosferę
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowały składników, takich jak: dwie garści rukoli, garść liści młodego szpinaku, garść orzechów włoskich, 5 łyżek orzeszków pinii, 100 g fety, 2 szklanki pokrojonej w średniej wielkości kostkę dyni, łyżeczka marokańskiej przyprawy harissa, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki oliwy, pestki z połowy granatu, 4 dojrzałe figi
Do przygotowania dressingu do sałatki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 łyżki oliwy, łyżeczka musztardy, łyżeczka sosu sojowego, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Wykładamy na blaszkę kawałki dyni. Smarujemy ją mieszaniną oliwy, harissy i cynamonu. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.
Wykładamy na półmisek rukolę, młody szpinak i przestudzoną dynię. Posypujemy je fetą, plasterkami fig, pestkami granatu i orzechami. Następnie skrapiamy sałatkę miodowo-musztardowym dressingiem.
Smacznego!
Zobacz także: Francuskie naleśniki, które przeniosą Cię do Paryża. Naprawdę trudno o pyszniejsze