Masz ochotę na domowe burgery? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na wege kotlety w stylu marokańskim. Przygotowuje się je banalnie prosto i szybko. Doskonale nadają się do mrożenia, więc zawsze można mieć je pod ręką. Są uzależniająco pyszne, syte i zdrowe. Zaskakują przyjemnym aromatem, jako że podkręca się je dwoma wyrafinowanymi smakowo mieszankami przypraw. Mowa o szalenie popularnej w Maroku harissie oraz Ras el Hannout.
Zobacz także: Francuskie naleśniki, które przeniosą Cię do Paryża. Naprawdę trudno o pyszniejsze
Do przygotowania kotletów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 300 g mrożonego groszku, 200 g mrożonego bobu, ziarna ścięte z 1 kukurydzy, 2 łyżeczki marokańskiej przyprawy harissa, łyżeczka mieszanki przypraw Ras el Hannout, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki musztardy, świeżo zmielony czarny pieprz, 100 g zmielonych pestek dyni, 50 g zmielonych migdałów, 100 g mąki, garść listków mięty, pokrojona drobno kromka białego chleba, 2 łyżki soku z cytryny, skórka starta z cytryny
Łączymy składniki (oprócz mąki). Rozdrabniamy je w malakserze. W rezultacie powinna powstać aksamitna masa. Dodajemy do niej mąkę. Mieszamy.
Zaczynamy robić z niej kulki. Spłaszczamy je dłonią, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z obu stron. Jeśli masa nie jest wystarczająco plastyczna, aby wyrobić z niej kotlety, dodajemy do niej więcej mąki.
Smacznego!
Zobacz także: Apetyczne kanapki z awokado. Wersja meksykańska & śródziemnomorska