Francuska wersja pesto. Oszalejesz na jej punkcie!

Smaruj nią grzanki lub dodawaj do makaronu. Mniam!
Francuska wersja pesto. Oszalejesz na jej punkcie!
Fot. Unsplash
18.09.2024

Pesto to z całą pewnością jeden z najbardziej charakterystycznych smaków kuchni śródziemnomorskiej. Przepis na doceniane przez smakoszy z całego świata słynne pesto alla genovese narodził się w Ligurii. Tradycyjnie zawiera bazylię, orzeszki piniowe, parmezan, czosnek oraz oliwę. Warto wiedzieć, że swoją wersję pesto mają również Francuzi. Mowa o niesamowicie aromatycznym pistou. 

Zobacz także: Pyszna lasagne z bakłażanami i suszonymi pomidorami. Nie jadłaś lepszej

Pistou, czyli francuska wersja pesto

W terminie pistou mieści się niezliczona ilość smakowych wariacji. Jego pierwotna wersja została stworzona w Prowansji w XIX stuleciu. Jest intensywnie zielona i uzależniająco pyszna podobnie jak włoska. Oryginalne prowansalskie pistou przygotowuje się z bazylii, ząbków czosnku, oliwy oraz zmielonych migdałów. Potem francuscy szefowie kuchni zaczęli prześcigać się w tworzeniu kolejnych równie smakowitych i aromatycznych odmian sosu. Dodają do niego rozmaite zioła, między innymi estragon i tymianek. 

Składniki

Do przygotowania pistou będziemy potrzebowały składników, takich jak: listki bazylii zerwane z małej doniczki, pół pęczka pietruszki, trzy gałązki świeżego tymianku, trzy gałązki świeżego estragonu, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 6 łyżek zmielonych migdałów, 80 ml oliwy z oliwek, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Łączymy składniki. Możemy je zmiksować lub utrzeć w moździerzu. Smarujemy pistou grzanki lub dodajemy do makaronu. 

Smacznego!

Zobacz także: Apetyczne kanapki z awokado. Wersja meksykańska & śródziemnomorska

Polecane wideo

15 modowych hitów jesieni. Warto zrobić na nie miejsce w szafie
15 modowych hitów jesieni. Warto zrobić na nie miejsce w szafie - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 18.09.2024 20:24
Domowe pesto smakuje 100 razy lepiej niż gotowiec ze sklepu. Ja przyrządzam swoje w robocie kohersen, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do misy, kilka sekund i gotowe.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie