Pesto to z całą pewnością jeden z najbardziej charakterystycznych smaków kuchni śródziemnomorskiej. Przepis na doceniane przez smakoszy z całego świata słynne pesto alla genovese narodził się w Ligurii. Tradycyjnie zawiera bazylię, orzeszki piniowe, parmezan, czosnek oraz oliwę. Warto wiedzieć, że swoją wersję pesto mają również Francuzi. Mowa o niesamowicie aromatycznym pistou.
Zobacz także: Pyszna lasagne z bakłażanami i suszonymi pomidorami. Nie jadłaś lepszej
W terminie pistou mieści się niezliczona ilość smakowych wariacji. Jego pierwotna wersja została stworzona w Prowansji w XIX stuleciu. Jest intensywnie zielona i uzależniająco pyszna podobnie jak włoska. Oryginalne prowansalskie pistou przygotowuje się z bazylii, ząbków czosnku, oliwy oraz zmielonych migdałów. Potem francuscy szefowie kuchni zaczęli prześcigać się w tworzeniu kolejnych równie smakowitych i aromatycznych odmian sosu. Dodają do niego rozmaite zioła, między innymi estragon i tymianek.
Do przygotowania pistou będziemy potrzebowały składników, takich jak: listki bazylii zerwane z małej doniczki, pół pęczka pietruszki, trzy gałązki świeżego tymianku, trzy gałązki świeżego estragonu, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 6 łyżek zmielonych migdałów, 80 ml oliwy z oliwek, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżki soku z cytryny
Łączymy składniki. Możemy je zmiksować lub utrzeć w moździerzu. Smarujemy pistou grzanki lub dodajemy do makaronu.
Smacznego!
Zobacz także: Apetyczne kanapki z awokado. Wersja meksykańska & śródziemnomorska